Tal com diu el títol, el reportatge d’aquesta setmana tracta sobre com la teva alimentació contribueix a empitjorar o millorar el canvi climàtic.

Si aquest estiu no has desconnectat de l’actualitat, sabràs que estem vivint una emergència climàtica. Sens dubte has sentit a parlar dels incendis de l’Amazones, així com dels del cor de l’Àfrica. A més a més, aquesta darrera setmana ha sortit la notícia de l’huracà Dorian.

Així doncs, el canvi climàtic és un fenomen real. Cal fer alguna cosa per aturar-lo, i la millor forma de començar és canviant el nostre dia a dia. En els següents paràgrafs t’explicaré un seguit de consells per aportar el nostre granet de sorra. Quan els sàpigues, veuràs que són tan senzills com efectius.

El secret del sector alimentari

Si et preguntés quin és el sector industrial que més contamina, què em respondries? Molta gent pensa que és l’energètic, i estan en el cert. De fet les empreses productores d’energia emeten un 47% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Ara bé, sabies que el segon sector més contaminant és l’alimentari? Segons la FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), s’estima que l’agricultura i la ramaderia generen al 20% de les emissions. Tanmateix, en alguns països, com ara en els Estats Units, la xifra augmenta fins al 30%.

Però la cosa no es queda aquí. Si la població mundial continua creixent, en els pròxims anys és probable que el sector alimentari superi l’energètic.

Aquests són els pitjors criminals

Quan ens fixem amb detall, podem veure que no tots els aliments tenen el mateix impacte sobre el medi. N’hi ha que empitjoren més el canvi climàtic que d’altres, i això dependrà del camí que segueixin. Para’t un moment a pensar en tot el procés que se segueix:

  • Producció
  • Processament
  • Transport
  • Emmagatzematge
  • Distribució

Així doncs, sembla lògic pensar que hi ha productes millors que d’altres. Entre els més contaminants hi ha tots aquells d’origen animal. Més en concret, destaquen la carn de vedella i els productes derivats de la llet (mantega i formatge).

Per què passa això? La resposta és senzilla.

Els ramats bovins produeixen molta pressió sobre el medi. Necessiten molta superfície per pasturar, emeten molts gasos i són uns grans consumidors de recursos. Per exemple, calen 15.000 L d’aigua per produir un 1 kg de carn.

A l’altre costat de la balança hi trobem els productes d’origen vegetal. No obstant això, sempre es donen algunes excepcions. Uns bons exemples en són l’alvocat i l’oli de palma. Aquests dos aliments es produeixen en zones d’Amèrica central i el sud-est asiàtic. Com que tenen una gran demanda, es fomenta la desforestació per crear terrenys de conreu. 

3 idees bones per al medi, i per a tu

Saber triar el que mengem és important. Un canvi d’hàbits pot ser bo per al medi, però també ho pot ser per a tu. Tingues en compte que la despesa ambiental va acompanyada de la despesa sanitària:

  • Problemes cardiovasculars
  • Obesitat
  • Diabetis

Per aquest motiu, a continuació et donaré alguns consells per millorar la teva salut i la del planeta:

  • Reduir el consum de carn vermella i augmentar el de fruita i verdura. No es tracta de no menjar-ne, sinó de moderar-ne el consum. D’aquesta manera les emissions de gasos d’efecte hivernacle es poden reduir un 17%. A més a més, aconseguim disminuir el nombre d’infarts i càncers de còlon entre un 20 i un 40%.
  • Comprar productes de temporada. D’aquesta manera ens assegurem que no s’han gastat energia ni recursos en hivernacles o en zones d’emmagatzematge.
  • Comprar productes de proximitat. Si comprem a consciència, els supermercats es veuen obligats a canviar la seva oferta de productes.

Ja per acabar…

Com pots veure, aquests consells són força lògics. Si els apliques, pots reduir els efectes de l’alimentació sobre el teu entorn.

Però et diré una cosa. Els resultats poden ser encara més sorprenents si es creen polítiques que millorin el rendiment agrícola i ramader. En les darreres dècades, la Unió Europea ja s’ha posat a la feina i els resultats han estat positius. Entre els anys 1990 i 2012, les emissions de l’agricultura han disminuït en un 24% en tota la Unió Europea.

Per saber-ne més

La Vanguardia – Los tres alimentos que contribuyen más al cambio climático y los tres que menos

RTVE – ¿Es tu dieta parte del cambio climático?

National Geographic – La alimentación afecta al cambio climático