Són imatges divertides amb text, a vegades vídeos curts de ràpida difusió. Saps de què estic parlant? Esclar que sí, m’estic referint al mem (més coneguts com a memes). El que potser no t’esperaves és que, com molts altres fenòmens de la vida quotidiana, el seu origen va començar en la ciència. Més ben dit, en la biologia evolucionista.

El naixement dels mems

En primer lloc, el terme mem va ser creat per Richard Dawkins l’any 1976. I no, ell no és cap publicista ni influencer. Estem parlant d’un evolucionista que va escriure el famós llibre El Gen Egoista (en anglès, The Selfish Gene). I és precisament en aquesta obra on el mem s’encunya per primera vegada.

El Gen Egoista

I el seu origen etimològic?

A grans trets, aquesta paraula prové del grec clàssic “mimema”, que vol dir “alguna cosa que es copia”. Però, per establir un paral·lelisme amb el terme gen (en anglès, gene), els va anomenar mems.

Segurament que et deuen venir al cap moltes altres paraules que tenen aquesta arrel, com ara fer una pantomima o bé els famosos mims dels carrers de París. Doncs bé, resulta que Dawkins anava per aquí. El mem té una relació molt estreta amb la imitació.

El significat del dr. Dawkins

Per un costat tenim els gens, i per l’altre tenim els mems. Pots veure’n la relació? Si definim un gen com a unitat mínima d’expressió genètica, un mem vindria a ser la unitat mínima d’expressió cultural. I amb això vull dir tot allò que es transmet per imitació. Per exemple, podem destacar el comportament, les modes, les idees, certes falques lingüístiques, etc.

Ara bé, passem al quid de la qüestió. Tot i que gens i mems es transmeten per vies diferents, Dawkins va afirmar que tots dos funcionen de manera semblant. Els dos tenen la capacitat d’evolucionar i desenvolupar-se amb el pas del temps.

Internet entra en escena

Ja en ple segle XXI, dos nous factors entren en joc: els smartphones i l’ús d’Internet en qualsevol moment. A partir d’aquest moment, els mems agafen un nou significat lluny de l’àmbit científic. I avui encara continua! Tot allò que compartim per Instagram, WhatsApp i Facebook (si és que algú encara el fa servir…) queda lluny del significat original. O potser no?

Apps

Què en diu ara el seu creador?

El mateix Dawkins va fer una entrevista per la revista Wired l’any 2013. Com era d’esperar, una de les preguntes va ser la següent: “Estàs d’acord amb el nou significat dels mems?”. La resposta va ser sorprenent.

Es va mostrar amb un aire molt optimista. Va afirmar que la nova dimensió que estava agafant el terme mem era compatible amb la seva teoria. No s’allunyava gaire del que havia dit l’any 1976. Para’t un moment a pensar. Els mems que rebem i reenviem cada dia no es corresponen amb la seva teoria? No són petites peces d’informació cultural que es transmeten i evolucionen amb el temps? No són imitades arreu del món?


Ja per acabar…

Doncs bé, al final resulta que estem contribuint a l’evolució sociocultural sense adonar-nos-en. I tu, que n’opines, de tot això? Creus que els mems encara conserven el seu significat original?

Per saber-ne més

Oxford University Press – meme

Online Etymology Dictionary – Origin of the meme

Science Friday – The Origin Of The Word ‘Meme’