Neurones Fregides

La xarxa divulgativa científica en català

Neurones Fregides és una plataforma impulsada per joves que pretén fer de paraigua de diferents projectes de divulgació científica en català amb l’objectiu de crear xarxa, promoure la divulgació i la creació de contingut en català. A més, pretén crear referents i arribar a sectors de la societat on la divulgació clàssica no arriba.

No et perdis el nostre vídeo de presentació i els projectes que en formen part!

No et perdis el nou llibre de Neurones Fregides!

Setze científics ens expliquen el perquè del que ens envolta d’una manera propera i amena.

Neurones Fregides ha aparegut a…

Rac1
Catalunya Ràdio
El punt avui
El 9 nou
El 9 nou
Fundació
Recercat
Som Mollet
El 9 nou
Fundació
Recercat
Som Mollet

Els integrants de la plataforma

Ciència Oberta

Ciència Oberta és el lloc on trobaràs reportatges setmanals de diferents disciplines, experiències per viure la ciència en primera persona, contes per a tota la família, experiments per fer a casa i coneixeràs la investigació dels centres de recerca dels Països Catalans. També, fem contingut variat a xarxes socials. Pots seguir-nos a Twitter per llegir els nostres fils i a Instagram per una proposta més visual.

Del buit al Tot

Tot un Univers per conèixer. En un estil informal, fresc i humorístic, “Del buit al tot” és un projecte multiplataforma que divulga la física, des del més petit fins al més gran. Pots veure tots els vídeos -de mil formats diferents- a YouTube, segur que trobes un per a tu! També descobriràs la ciència en els meus enfilalls a Twitter, i a les publicacions més fresques d’Instagram. Fins i tot, a vegades m’atreveixo per Twitch i pòdcast, així que segueix-me a les xarxes per a mantenir-te al dia del contingut!

La Dimoni de Maxwell

La Dimoni de Maxwell és un canal per a éssers curiosos de totes les edats. Si t’agrada la física o senzillament t’agrada saber com funcionen les coses des de les més quotidianes a les més llunyanes, aquest és el teu canal. Trobaràs els vídeos de la Dimoni de Maxwell al YouTube.

Divubio

Per què algunes persones tenen el cabell rinxolat i d’altres el tenen llis? Com s’orienten els ocells quan han de migrar? Divubio és un projecte que intenta respondre aquestes i moltes altres preguntes relacionades amb la ciència que estudia la vida, la biologia. Realitzem publicacions al nostre compte d’Instagram on parlem de temes concrets, comentem la biodiversitat del nostre entorn, expliquem refranys científics, debatim notícies d’actualitat i recomanem llibres de divulgació científica. Les nostres publicacions, a més, contenen il·lustracions pròpies.

Parlem de Ciència

Parlem de Ciència és un canal a Youtube que explica curiositats i vol respondre preguntes simples relacionades amb la ciència. Des de biologia a matemàtiques, passant per física o la química, intentem utilitzar un llenguatge bàsic per a poder-ho destinar a tots els nivells de coneixement. Segurament l’apartat tècnic és on més fallem, però esperem que això no et faci enrere i vinguis a aprendre amb nosaltres.

La Quarta Llei de Newton

La Quarta Llei de Newton és un podcast de ciència (i una mica de pseudociència) on quatre amics de la universitat parlem sobre curiositats i novetats del món científic tot intentant fer una mica de gràcia. Si no et fem riure, almenys aprendràs detalls i dades interessants per explicar als teus fills, mascotes o amics, i així es pensaran que ets intel·ligent (o un flipat).

Soc Tastaolletes

Soc Tastaolletes, com el nom indica, té una mica de tot. A Youtube hi ha experiments per fer amb la canalla, conceptes científics, i una mica d’art (que mai no falti!). Al web cienciaoberta.cat col·laboro amb contes científics per a grans i menuts. També faig voltes fent xerrades i tallers per aquí i per allà. Sí, és ben bé un poti-poti!

cAMP divulgatiu

Des de cAMP divulgatiu explico diferents temes científics amb l’objectiu d’entendre una mica millor el nostre entorn i entendre’ns a nosaltres mateixes, sempre aportant el meu punt de vista bioquímic. Els formats són diversos des de retransmissions en directe, com el 28 de cada mes, i vídeos a YouTube, publicacions a Instagram i al Blog, a algunes col·laboracions i més sorpreses que vaig compartint a través de totes les xarxes socials.

Verificat

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat una allau de desinformació. Al portal de salut de Verificat, la primera agència de verificació d’informació de Catalunya, hi trobaràs dades verificades sobre tot el relacionat amb el teu cos: vacunes, nutrició, teràpies alternatives…

L’Ovella Verda

Nosaltres sempre hem sigut una mica l’ovella verda de la família i vam decidir crear un projecte per totes aquelles persones que se sentin com nosaltres o que es vulguin unir al coneixement i responsabilitat ambiental. Xerrem sobre biodiversitat i sostenibilitat al nostre pòdcast, episodis de 20 minuts per tots els públics. També ens agrada ampliar el contingut a les xarxes socials com Instagram, Twitter, Tiktok i YouTube.

Cullerades de Ciència

A cullerades de ciència ens agrada servir la ciència ben calenteta, que sigui bona i fàcil de pair. Volem acostar la ciència a tothom. Des dels conceptes més assentats de la ciència fins a les fites més avantguardistes. I això ho volem fer amb la nostra llengua, la teva, en català. Oberts a preguntes i a aprendre. Cada dia una mica més. Cullerada a cullerada!

BioPorts

BioPorts és un projecte de divulgació científica en català on donem a conèixer la biodiversitat del massís del Port, situat al sud de Catalunya. Iniciatives més locals com aquesta ajuden a fer que la gent del territori conegui les espècies del seu entorn. Si us agraden plantes, animals i bolets o simplement teniu curiositat, doneu una ullada als nostres perfils d’Instagram, Facebook i Twitter, o passeu per la nostra pàgina web: bioports.org.

Cientifica’t

A cientifica’t ens hem reunit 4 investigadors treballant fora de Catalunya i una persona aliena al món científic per parlar de ciència en episodis de podcast. La nostra finalitat és apropar temes de rellevància i interès a la ciutadania d’una manera propera i rigorosa, i despertar la curiositat científica a tots aquells que ens escoltin! Sempre tenim els nostres canals de comunicació oberts per rebre propostes sobre temes científics a tractar! Cientifiqueu-vos!

Repedra

La Repedra és un espai de divulgació de Ciències de la Terra i Geologia per a tothom! Busquem explicar que amaga el nostre planeta amb el què més ens agrada: llibres, sèries, pel·lícules i tot allò que ens envolta a través de Twitter i Instagram. Perquè la geologia és la Repedra!

Lutravioleta

Lutravioleta divulga ciència feminista! S’apassiona amb les STEAM i transmet aquesta passió als infants, joves i adults. A través d’inspiradores històries de dones científiques d’arreu, s’ofereix una manera divertida i lúdica d’experimentar i aprendre. A més, ara podeu seguir-nos a les xarxes socials per veure la Tracy Hund en acció, explicant ciència de manera entretinguda i pràctica en format Reels.

Galàxia Nu

Galàxia Nu és un projecte de divulgació que pretén mostrar l’altra cara de l’espai: una cara molt més propera, allunyada dels mites i tòpics típics. Al canal hi trobaràs tota mena de curiositats sobre l’àmbit aeroespacial, descobriràs pioneres de l’àmbit STEAM i veuràs que això de la “rocket science” no és tan complicada com ens han fet creure.