Introducció

Programari lliure o codi obert és aquell que pot ser usat, estudiat, modificat i redistribuït sense restriccions. Aquestes llibertats permeten a qualsevol persona col·laborar amb els desenvolupadors de programari, fet que sol suposar un gran avantatge respecte al programari privatiu. Avui en dia, la majoria del programari i tecnologia s’assenta sobre programari lliure mantingut per comunitats vertebrades al voltant de les llibreries de codi obert. 

Els supercomputadors i serveis d’informàtica al núvol utilitzen Linux com a sistema operatiu, el programari lliure representa més del 70% de la quota de mercat del programari dels servidors web, els llenguatges de programació més utilitzats són tots oberts, fins i tot el programari d’aprenentatge profund que desenvolupen gegants tecnològics com Google, Facebook o Microsoft són programari lliure.

Si t’interessa el món de la programació i de la recerca, col·laborar amb llibreries de programari lliure és una oportunitat per aprendre i treballar amb equips d’experts. No calen màsters ni doctorats per entrar al món del programari lliure.

Cada any hi ha diverses iniciatives que ofereixen pràctiques remunerades per treballar amb llibreries de programari lliure. Les tres més populars són Outreachy, Google Summer of Code (GSoC) i Google Season of Docs (GSoD).

En què consisteix?

Outreachy consisteix en pràctiques a jornada completa durant 3 mesos per una remuneració de 7000 USD. 

Google Summer of Code GSoC consisteix en pràctiques de ~1,5 o bé ~3 mesos per una remuneració de 2100 USD o 4200 USD respectivament.

Google Season of DocsGSoD és més flexible i permet a les llibreries definir projectes i contractar a redactors tècnics per projectes amb valor d’entre 5000 i 15000 USD.

 Totes tres iniciatives coordinen llibreries i participants, no contracten els participants directament. Durant l’estada els participants treballen directament amb els membres de la llibreria de programari lliure que hagin escollit, amb només un parell de controls per assegurar-se que tant llibreries com participants es mantenen actius i segueixen les regles de les estades.

Quan es pot realitzar l'experiència?

Totes tres iniciatives ofereixen estades completament remotes amb una mica de flexibilitat d’horaris entre finals de maig i principis de setembre, amb l’excepció dels projectes més grans a GSoD que es poden allargar uns quants mesos més. 

Pel que fa als períodes d’inscripcions, cada any es publiquen a les respectives webs i canvien lleugerament. Per Outreachy solen començar al febrer, per GSoC al març i per GSoD a l’abril.

A qui va dirigit?

Outreachy va dirigit a persones minoritzades o discriminades en el camp de la tecnologia i amb interès en el món del programari lliure en sentit ampli. Els temes de les estades són completament lliures sempre que tinguin relació amb programari lliure. La gran majoria d’estades consisteixen a programar, però també n’hi pot haver d’enfocades a la documentació o a gestionar la comunitat.

GSoC va dirigit a persones sense massa experiència en el món del programari lliure i amb interès per la programació. Totes les estades han d’estar vertebrades al voltant de programar, però fins i tot dins d’aquesta restricció hi ha molta varietat. No només hi ha estades per programar en multitud de llenguatges, també hi ha multitud de possibles objectius, des de millorar sistemes operatius o sistemes web a col·laborar amb programari científic de recerca creat en universitats.

 GSoD va dirigit a persones amb interès per la redacció tècnica. Cada llibreria defineix el seu projecte i el perfil concret que els hi interessa. Tanmateix, la majoria de projectes consisteixen en: o bé reestructurar i reorganitzar la documentació, o bé, ampliar i millorar el contingut d’aquesta (cosa que demana conèixer la llibreria).

 Totes tres iniciatives tenen com a requisit que els participants siguin majors d’edat.

Valoració de l’Oriol Abril

Jo vaig participar al GSoC el 2019 amb ArviZ, una llibreria d’anàlisi de models estadístics Bayesians. La meva experiència va ser molt positiva, vaig aprendre moltíssim, vaig confirmar que l’estadística i la recerca era el que realment m’interessava i vaig començar a fer xarxa, fet que em va ajudar a ser acceptat a un programa de doctorat. 

Després de les meves pràctiques, vaig passar a formar part del projecte i he estat tutor vàries vegades ja, en totes tres iniciatives, i he vist altres participants aconseguir altres estades de recerca o feina estable treballant en programari lliure gràcies a les pràctiques.

Valoració de la Meenal Jhajharia

Ha estat un estiu increïble. Ara em prendré la llibertat de convertir aquesta publicació sobre la feina de l’estiu en el meu diari personal, som-hi doncs, estic molt agraïda d’haver passat aquest temps treballant amb la comunitat de programari lliure i amb l’equip que treballa per millorar PyMC3 dia rere dia!! Ha estat una autèntica delícia, equivocar-me i ser corregida amablement dient «no pateixis, tots hem passat per aquí!». Tot l’equip de desenvolupadors ha estat fantàstic.

Crèdit

Aquesta experiència ha estat ideada i redactada per Oriol Abril i Pla, doctorand a la Universitat de Hèlsinki, enginyer físic i desenvolupador d’ArviZ i PyMC.