La cafeïna ja forma part de la nostra cultura. Avui en dia, es considera que és l’alcaloide més consumit en les societats occidentals. Tot i que en trobem en tota mena de productes, des de la xocolata fins al te, avui ens centrarem en el més famós de tots: el cafè.

Així és com actua la cafeïna

Estructuralment s’assembla molt a l’adenosina, un metabòlit amb efectes sedants. Quan l’adenosina s’uneix als seus receptors, es desencadena la relaxació de l’organisme. En canvi, la cafeïna li pot suplantar la identitat i bloquejar-li els receptors. Tècnicament, doncs, direm que actua com a antagonista. Impedirà l’acció de l’adenosina, activarà l’organisme i ens farà estar més receptius.

L’efecte de la cafeïna ja es pot notar 10 minuts després de prendre’s una tassa de cafè, i es pot allargar durant dues o tres hores. Ara bé, cada individu hi presenta una sensibilitat diferent. Per exemple, s’ha vist que els homes són més resistents que les dones. Com més resistent sigui la persona, menys efecte li farà la cafeïna. I s’ha de dir: la resistència es desenvolupa amb el consum habitual.

El cafè: amic o enemic?

Comencem per l’inici: quina és la dosi recomanada de cafè? Hi ha hagut molt de debat al voltant d’aquest tema, però sembla que al final s’ha arribat a un acord. La ingesta diària de cafeïna no ha de superar els 300 mg. Per fer-nos una idea, s’estima que una tassa de 200 mL de cafè conté 85 mg de cafeïna. El mateix volum de te conté una mica menys de cafeïna: uns 50 mg.

Tassa

Anem ara a la mare dels ous: el cafè és beneficiós o perjudicial? Cada any surten múltiples estudis que es contradiuen mútuament, així que el meu consell és el següent: si t’agrada, beu-ne sense superar la dosi diària recomanada. A continuació recullo alguns dels efectes positius i negatius del cafè:

BeneficisPerjudicis
Elimina els radicals lliuresMés incidència de migranya
Redueix el risc d’aparició de tumorsMés incidència d’hipertensió
Estimula la memòriaDificulta el control dels nivells de glucosa en sang
Evita l’aparició de disfunció erèctilAugmenta el risc d’avortament

El principal error a l’hora de prendre cafè

Com hem comentat en reportatges anteriors, el nostre cos és un rellotge biològic. Hi ha certes molècules que segueixen ritmes circadiaris, entre les quals avui destacarem el cortisol: l’hormona de l’estrès. Durant la tarda va caient, tenim un mínim a l’hora d’anar a dormir i, quan ens llevem, tenim el pic més elevat. Com més hores dormim, més petit serà el pic del matí.

El cortisol és necessari per mantenir el bon funcionament del sistema nerviós, així com per regular les rutes metabòliques segons el moment del dia. Quan el cortisol és elevat, presentem més resistència a la insulina i se’ns obre la gana. Indispensable per obligar-nos a esmorzar quan ens aixequem!

I què té a veure això amb el cafè? Doncs resulta que la cafeïna augmenta el cortisol. Si en prenem durant el pic circadiari, tindrem un efecte sumatori que ens perjudicarà. La glucèmia i la pressió arterial seran més altes, tindrem més tendència a acumular greixos i la resistència a la insulina augmentarà temporalment. A la llarga, ens pot conduir a una diabetis de tipus II.

En conclusió, es pot prendre cafè al matí? Esclar, però és recomanable fer-ho després del pic de cortisol. No és massa bo beure’s un cafè just quan ens llevem, sinó esperar-nos una mica. A partir de les 9.00 h o 9.30 h, quan el cortisol comença a caure, és el moment de prendre’s el primer cafè del dia.


Ja per acabar…

Una de les cafeteries més cèlebres és la famosa Central Perk, de la coneguda sèrie de televisió Friends. Durant els 236 episodis de les seves 10 temporades, els protagonistes sempre es reunien al voltant d’una tassa de cafè. Segons un estudi de la revista Scientific American, això suposen 1.685 L de cafè. Per entendre’ns, això són unes 12 banyeres plenes fins a dalt!

Per saber-ne més

NCBICaffeine Stimulation of Cortisol Secretion Across the Waking Hours in Relation to Caffeine Intake Levels

MedlinePlusCafeína

Fundación Española del Corazón¿Perjudica la cafeína nuestra salud?