Introducció

Let’s Clean Up Europe és una iniciativa a escala europea que lluita per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

En què consisteix?

En l’àmbit regional, l’Agència de Residus de Catalunya és l’encarregada de coordinar totes les accions que es realitzen dins aquest marc. Aquestes accions tenen un vessant divulgatiu mitjançant la creació de guies i recursos, així com la part pràctica d’organitzar campanyes de neteja del nostre entorn urbà o rural. Aquestes accions ciutadanes es troben repartides per tot el territori amb especial incidència en les campanyes escolars al voltant dels centres educatius, posant èmfasi en la implicació de les noves generacions per sensibilitzar-les en matèria de medi ambient i acció climàtica.

L’any passat, a Catalunya, un total de 19.109 persones voluntàries van prendre part d’aquesta acció, recollint fins a 83.474 kg de residus. Si hi estàs interessat/da, consulta tots els documents informatius a la web del projecte!

Quan i on té lloc?

A més de dur-se a terme accions coordinades arreu de tot el territori català, Catalunya és plena d’activitats on pots participar! Pots consultar el mapa d’accions aquí, on podràs filtrar les activitats segons la data en què tenen lloc o el tipus d’entorn (bosc, riu o platja).

Aquest 2022, la campanya catalana tindrà lloc entre el divendres 6 de maig i el diumenge 8 de maig. També hi ha l’oportunitat de participar a l’Ultra Clean Marathon (dissabte 11 de juny), un esdeveniment que combina l’activitat física amb l’activisme sostenible.

A qui va dirigit?

Les accions poden ser obertes al públic o tancades a un grup determinat de gent (habitualment escoles). En el cas de les activitats obertes al públic, es pot trobar la informació concreta de cada convocatòria a la descripció de l’acte al web del mapa d’accions, amb els horaris, el material i el públic especificats.

Valoració de Ciència Oberta

Let’s Clean Up Europe es tracta d’una gran iniciativa amb perspectiva ciutadana per conscienciar la societat sobre l’impacte dels residus en el nostre entorn i les accions que podem fer per posar-hi remei. A més, la descentralització afavoreix actuar en espais contaminats o on es pot incidir amb més mesura. Una gran iniciativa per participar-hi amb el teu grup d’amistat, la teva família o conèixer gent nova!