Em pots dir què contamina més: enviar una carta per correu ordinari o un e-mail? Tot i que les noves tecnologies redueixen molt el consum de recursos, no estan exemptes de perjudicis. Existeix una contaminació amagada en tot allò que és digital.

En aquest reportatge posarem al descobert la contaminació digital, un problema que molt poca gent coneix.

De l’analògic al digital

Temps era temps, quan els ocells tenien dents, la música es comprava en discs de vinil. Més endavant van venir uns altres sistemes, com ara els cassets i els CD. Però, què tenien en comú tots ells? Molt fàcil: eren analògics.

El simple fet de fabricar-los ja suposava una despesa energètica. Després calia sumar-hi el cos dels plàstics, cartró i altres materials. Ah! I no ens podem deixar el cost de distribuir-los a les botigues. En conclusió, suposava una gran càrrega pel medi ambient.

Ara bé, arribats a un cert punt de la història, l’era digital va obrir-se camí. Segur que et deuen sonar els termes streaming cloud. Poder tenir la música que vulguis en qualsevol lloc, sense cap mena de format físic. No et sembla fantàstic?

Et donaré una dada curiosa. Sabies que, des que van sorgir els formats digitals, les emissions de COen aquest sector han augmentat vertiginosament? Potser és veritat que s’ha reduït el nombre de residus materials, però els servidors d’emmagatzematge gasten una quantitat d’energia ingent. De fet, un 40% de l’energia total es gasta només en refredar-los.

La síndrome de diògenes digital

Sigues sincer, guardes cada e-mail que reps a la safata d’entrada? Tens un compte de GoogleDrive o de Microsoft OneDrive ple d’arxius que no saps ni que són? En cas afirmatiu, et puc dir que pateixes la síndrome de Diògenes digital.

Tanmateix, els servidors no només gasten quan acumulen dades, sinó també quan les processen. Per exemple, saps quina quantitat de COs’emet cada vegada que envies un e-mail? La xifra que s’estima és de 4 g per e-mail, tot i que puja fins als 50 g si porta un arxiu adjunt.

Mail

Tenint en compte que un humà emet 900 g de COal dia, no sembla que el correu electrònic sigui un gran criminal. Però no et deixis enganyar! Cada dia s’envien al món més de 250 mil milions d’e-mail, i un 80% no es llegeix i va directament a la carpeta de spam. Fes càlculs i quedaràs esgarrifat.

Intel·ligència artificial (IA)

El futur passarà inevitablement per la intel·ligència artificial (IA). Aquestes màquines estan processant informació contínuament: reben dades, les guarden, les envien, etc. Quin deu ser, doncs, el seu consum energètic?

S’ha comprovat que la màxima despesa es dona durant el seu entrenament, és a dir, quan aprèn com funcionar correctament. Després d’analitzar-ne el funcionament, s’ha vist que emet un total de 284 tones de CO2. Això equival al que emeten 5 cotxes durant tota la seva vida útil.

Actualment ja es fan servir nombroses IA (o un símil, si més no). Les grans companyies tecnològiques, com ara Google, Apple o Amazon, estan invertint milions a desenvolupar-ne de més potents. Quina petjada deixaran a la Terra?


Ja per acabar…

Doncs bé, què pots fer per reduir la contaminació digital? En primer lloc pots alliberar emmagatzematge: buida la safata d’entrada del teu e-mail, elimina els arxius que ja no necessitis, esborra els comptes que ja no facis servir, etc.

També és una bona idea reduir el trànsit de dades. Pots intentar enviar correus plans (sense format) o no fer servir tant les xarxes socials… Però bé, tampoc vull dir que t’esborris l’Instagram! La moderació és la clau.

Per saber-ne més

TV3 – Google té 52.000 usuaris per segon i genera contaminació digital

Omicrono – Crear una IA es 5 veces más contaminante que un coche

La Información – Limpia tu bandeja de entrada y evitarás 1.000 millones de toneladas de CO2 al año