• Títol del llibre: La Teoria del Tot
  • Autor/a: Stephen W.Hawking
  • Editorial: Cossetània
  • Any de la primera edició: 2021
  • Camp científic: física
  • Idiomes disponibles: català

Sabies que per arribar a formar-nos una idea de com és l’univers hem hagut d’imaginar-lo de moltes maneres diferents? Podem arribar a entendre les lleis que l’expliquen? Com encaixa Déu en la creació de l’univers? Les teories actuals sobre l’univers són les definitives?

Si no saps respondre alguna de les preguntes o vols endinsar-te en elles, La Teoria del Tot de Stephen W. Hawking t’està esperant. Partiràs amb Aristòtil i els seus pensaments fins a arribar a les diverses teories contemporànies sobre l’univers. Però no t’espantis perquè no cal ser expert en el tema per tal de seguir la lectura, tot el contrari, l’autor ens fa el viatge al llarg de les diverses teories que hi ha hagut sobre l’univers a través de 7 conferències de caràcter divulgatiu, on la lectura es fa molt amena.

I sí, el llibre té 7 capítols un per cada conferència. I un altre sí, les teories menys actuals com les de les civilitzacions gregues i totes les que siguin abans del segle XX aproximadament es tracten solament en la primera conferència, mentre que les més actuals es desenvolupen amb més detall. Per tant, passem d’Aristòtil a Hubble en una sola conferència, mentre que de la demostració que la nostra galàxia no era l’única per Hubble (1924) a les teories de la unificació de la física (actualitat) necessitem 6 conferències. Queda clar, doncs, que Hawking prefereix centrar-se en els problemes i teories més recents.

És cert, que en alguns moments sí que s’agraeix tenir una base de coneixement físic, ja que l’autor dona per sabut diversos conceptes  com l’efecte Doppler. Tanmateix, si algú no ho sap, no és cap impediment per endinsar-te en la lectura d’aquest llibre, simplement en aquell moment es fa una cerca ràpida per la xarxa. En canvi, els conceptes més complexos de l’univers, Hawking és capaç d’explicar-los d’una manera espectacularment didàctica. Ben segur que, en acabar el llibre, tindrem unes nocions bàsiques de l’univers, com pot ser el Big Bang. Per exposar aquestes idees més complexes, l’autor fa ús de metàfores molt entenedores pel lector, fet que s’agraeix al llarg de la lectura.

Si ets un cul inquiet de l’univers no et pots perdre aquest llibre. Ja sigui per gaudir de la lectura aprenent, recordant conceptes o simplement per comparar opinions pròpies amb les de l’autor (recordem que l’autor és un dels físics més brillants de la història) sobre com han evolucionat les teories o sobre cap on anem.