Introducció

Quina millor manera d’aprendre que a través de jocs? Avui us presentem Júlia: a Science Journey, un joc per a ordinadors (compatible amb Windows, Mac i, fins i tot, Linux) que es pot jugar en català, castellà i anglès. 

Seràs capaç d’ajudar a la Júlia, una estudiant mallorquina de batxillerat, a navegar els reptes de la vida adulta mentre la pandèmia de COVID-19 canvia el seu món per sempre?

En què consisteix?

Júlia: a Science Journey és un joc interactiu que narra l’aventura de la seva protagonista, la Júlia. La història comença just abans de l’inici de la pandèmia de la COVID-19 i hauràs d’ajudar a gestionar l’adolescència, l’institut i la família mentre pensa el seu futur incert. 

El joc consisteix a resoldre reptes inspirats en la quotidianitat i l’entorn científic: identificant fake news a les xarxes socials, pedalejant més de pressa, gestionant els professors, etc. Tot això i més mentre intentes preservar la salut mental de la protagonista en moments complicats.

Es plantegen dilemes que sovint ens hi hem trobat els i les científiques en algun moment de les nostres vides: escollir la carrera, marxar a estudiar lluny de casa… Tots aquests temes es tracten al llarg del joc, donant visibilitat a les problemàtiques existents.

Tanmateix, el joc està englobat en el projecte DiHealthEd, que pretén estudiar el potencial dels videojocs per al foment del pensament crític i científic. S’anirà recopilant informació anònimament sobre les eleccions dins del joc, així com la manera en com enfrontes i resols els reptes. Aquestes dades s’analitzaran per comprendre com aprenem jugant. Més endavant, publicaran els resultats en un article acadèmic d’accés obert: així, podràs llegir què han après de manera lliure.

A qui va dirigit?

Recomanem aquest joc principalment al públic infantil i juvenil, però qualsevol persona hi pot jugar i aprendre! Això si, cal disposar d’un ordinador on descarregar el joc. Ajudaràs a aconseguir l’objectiu de recerca?

On pots trobar el joc?

Al següent enllaç trobareu més informació del joc i us el podreu descarregar: https://www.murphystoastgames.com/sheet.php?p=julia_a_science_journey

Valoració de Ciència Oberta

He gaudit molt malgrat no ser una aficionada als videojocs. M’ha sorprès positivament la naturalitat dels temes tractats, els reptes proposats i el context tan actual i realistia. Així que, tant si sou fanàtics dels Sims com si no, és una experiència d’allò més recomanable!