Introducció

Una bona idea per aprendre ciència és anar-la a buscar. I aquí és on entren els museus de ciència com a opció idònia per anar d’excursió i passar una bona estona a través d’objectes, exposicions i visites guiades. Moltes vegades oblidem que el nostre territori ens en brinda tota una oferta que ens permet aproximar-nos a diverses temàtiques científiques: des de la natura fins a la tecnologia. Si ens allunyem del més que conegut catàleg de la ciutat comtal, trobem centres que constitueixen una visió diversa i completa que val la pena explorar.

Si busques idees per passar un matí o tarda d’excursió amb nens, família o amics, avui et portem 5 museus de ciència arreu de Catalunya. No te’ls perdis!

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)

Localitzat a la fàbrica Aymeric, Amat i Jover d’edificació modernista a Terrassa, és un museu dedicat a mostrar l’avenç de la ciència i la tecnologia a Catalunya. A través de diverses col·leccions i exposicions, podem conèixer des de la tecnologia darrere les fàbriques tèxtils de principis del segle XX a les fonts d’energia que la humanitat fa servir o els secrets de l’espai. LHC: Explorant els inicis de l’univers, Enérgeia, La fàbrica tèxtil o El transport són algunes de les exposicions permanents que podem explorar, acompanyades d’altres col·leccions temporals de temàtica d’allò més variada i actual. Amb propostes interactives i immersives, és un museu que et convida a explorar per tu mateix, comptant fins i tot amb seccions i activitats més enfocades a la canalla.

El museu té dos horaris. En horari d’hivern es troba obert de dimarts a divendres de 9.00h a 18.00h, dissabtes de 10.00h a 14.30h i de 15.30h a 19.30h i diumenges i festius de 10.00h a 14.30h. En horari d’estiu es troba obert de dimarts a diumenge i festius de 10.00h a 14.30h. L’entrada general té un preu de 6€, amb una tarifa reduïda de 4€ i entrada gratuïta per diversos grups.

Més informació a MNATEC.

Museu de Ciències Naturals de Granollers

Ubicat a la torre modernista casa Pius Anfres Martí a Granollers, aquest museu està dedicat a la història natural. Tot i que l’exposició més extensa està dedicada a la zoologia, amb col·leccions de papallones, escarabats i mamífers, podrem conèixer també fòssils i mostres geològiques i vegetals del nostre territori, especialment del Montseny. Tot això, acompanyat d’altres exposicions temporals! No només això, sinó que el museu et permet gaudir del seu jardí, per aprendre sobre espècies vegetals del Vallès; un planetari que ofereix sessions per explorar el nostre firmament i una biblioteca amb més de 8.000 volums especialitzats. I si et quedes amb ganes de més, hi ha oferta de tallers, cursos i sortides des del propi museu.

El museu obre de dimarts a dissabte de 16h a 19h i diumenges d’11h a 14h. L’accés al recinte i exposicions és gratuït.

Més informació a MCNG.  

Espai Cràter

Situat a l’interior del volcà Puig del Roser a Olot, aquesta exposició pretén ajudar-nos a llegir, comprendre i gaudir dels paisatges volcànics de la Garrotxa. Es tracta d’una experiència interactiva i immersiva que fa ús de noves tecnologies –com ara ulleres de realitat virtual–, elements audiovisuals i videomapatge per apropar-nos a la ciència dels volcans i la seva relació amb l’entorn. Amb iniciatives per fomentar i connectar la investigació amb la societat, el centre ofereix diversos tallers enfocats a centres educatius i famílies i xerrades divulgatives.

Espai Cràter té dos horaris. D’octubre a maig es troba obert de dilluns a divendres de 10h a 14h i de 15h a 18h, dissabtes de 10h a 14h i de 15h a 19h i diumenges de 10h a 14h. De juny a setembre obre de dilluns a diumenge de 10h a 14h i de 16h a 20h. L’entrada general té un preu de 7€, amb una tarifa reduïda de 5€ i entrada gratuïta per diversos grups.

Més informació a Espai Cràter.

Museu Darder de Banyoles

Situat en el que foren les oficines de Correus i l’Escola Municipal de Banyoles, el museu Darder es constitueix com un dels més antics de les comarques de Girona, inaugurat l’any 1916. Dedicat a la història natural, compta amb exposicions permanents que ens donen una visió de les ciències naturals al segle XIX i XX i inclou col·leccions que van des dels mamífers a les aus, passant pels minerals. A més, ofereix una exposició dedicada a l’Estany de Banyoles i la seva conca lacustre per entendre la seva formació, propietats i el recorregut de l’aigua. Amb tot, el museu dona a conèixer el patrimoni geològic i la biodiversitat de la comarca.

El museu Darder forma part de la xarxa de museus de Banyoles. En l’horari d’hivern obren de dimarts a dissabte de 10.30h a 13.30h i de 16h a 18.30h i diumenges de 10.30h a 14h. A l’estiu obren de dimarts a dissabte de 10.30h a 14h i de 16h a 19h i diumenges de 10.30h a 14h. L’entrada a un dels museus costa 3€, amb una tarifa reduïda d’1,5€.

Més informació a Museus de Banyoles

Centre d’interpretació de dinosaures de Fumanya

Localitzat a una antiga explotació minera a cel obert a Fumanya, a la comarca del Berguedà, ens trobem davant d’un projecte de museïtzació d’un jaciment paleontològic amb més de 3.500 petjades de dinosaures. El centre inclou un museu on es poden observar petjades, fòssils i restes de dinosaures i altres animals de fa 65 milions d’anys amb altres restes vegetals que, tot plegat, ens porten en un viatge en el temps per aprendre sobre la vida d’aquests éssers extints. Compta també amb tallers per a famílies i visites guiades per a tots els cursos.

El centre obre d’11h a 15 h els caps de setmana i festius a partir de Setmana Santa i fins el 15 de juliol. A partir del 15 de juliol i fins el 31 d’agost obre cada dia d’11h a 15h i tanca els dimarts excepte festius. A partir de setembre i fins el 8 de desembre obre d’11 a 15 h. El preu de l’entrada és de 10€, amb una tarifa reduïda de 8€ i infantil de 5€.

Més informació a Dinosaures de Fumanya

Valoració de Ciència Oberta

Tant si vols passar un dia tranquil gaudint del patrimoni científic com si vols preparar una excursió didàctica amb nens, aquestes cinc opcions ofereixen un catàleg divers en posada en escena i temàtica que de ben segur podran satisfer tots els gustos. Val la pena anar a explorar-les i aprendre de les seves propostes!

Imatge del MNACTEC extreta de visitmuseum.gencat.

Imatge del MNCG extreta de Wikimedia Commons.

Imatge d’Espai Cràter extreta de Nació Digital.

Imatge del Museu Darder extreta de Wikimedia Commons.

Imatge del Centre d’interpretació de dinosaures de Fumanya extreta de Guia Gourmet.