Un estudi publicat per l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, a València, mostra que prendre un got d’orxata al dia pot millorar la nostra salut intestinal. En el reportatge d’avui intentarem aprofundir una mica més en aquest tema i acabarem amb una recepta facilíssima per fer orxata casolana.

L’orxata és bona per la salut?

El tipus d’orxata és una de les primeres coses que té en compte l’estudi. No és el mateix una orxata comercial del supermercat que una altra elaborada artesanalment. De fet, l’estudi mostra que els efectes beneficiosos només s’observen quan l’orxata és sense sucres afegits ni està pasteuritzada.

Un cop seleccionat el tipus d’orxata, els investigadors van donar-ne un got (300 mL) a cadascun dels participants en l’estudi. Abans i després de prendre l’orxata, van recollir mostres de femta dels participants per poder-les comparar. De fet, la femta és un gran indicador de la nostra salut intestinal, ja que conté una mostra representativa de la diversitat bacteriana que habita en els nostres intestins. Aquest conjunt de diferents microorganismes, anomenat microbiota, conviu amb nosaltres i ens ajuda com una parella ben avinguda.

Microbiota
1. Tenim 10 bacteris per cada cèl·lula humana, és a dir, som un 90% de bacteris. A més a més, s’estima que la microbiota està composta per unes 400 espècies de bacteris diferents.

La composició de la microbiota pot variar de persona a persona, i hi ha combinacions de bacteris que són més beneficioses que d’altres. El que es va observar en aquest estudi és que, després de prendre un got diari d’orxata durant tres dies, la composició de la microbiota era molt més rica i variada. El nombre de microorganismes beneficiosos per la salut augmentava notablement fins a nivells semblants als de les persones amb dietes més basades en productes vegetals.

Per tant, aquest estudi conclou que prendre un got d’orxata sense sucres afegits al dia és beneficiós per la salut, ja que millora la nostra microbiota intestinal. Però, com és que l’orxata pot produir aquests canvis tan bons?

Els aliments probiòtics i prebiòtics

Segurament alguna vegada haureu sentit a parlar dels aliments probiòtics, productes que contenen microorganismes vius amb la capacitat de colonitzar els nostres intestins. Per exemple, alguns tipus de iogurts o begudes fermentades, com ara la kombutxa, són rics en bacteris beneficiosos per nosaltres.

Tanmateix, els aliments probiòtics no s’han de confondre amb els prebiòtics, aquells amb compostos que ajuden els bacteris a créixer millor. És a dir, els probiòtics contenen bacteris i els prebiòtics són el menjar d’aquests bacteris. Normalment, aquests prebiòtics són aliments rics en fibra, midó resistent i altres nutrients que els bacteris transformen en compostos beneficiosos per la nostra salut.

L’orxata s’elabora a partir de les xufes, uns petits tubercles que habiten en zones humides, com ara el famós Parc Natural de l’Albufera de València. Aquests fruits s’acostumen a fer servir exclusivament per fabricar orxata, però també es poden consumir com si fossin un fruit sec com qualsevol altre.

Xufes
2. La xufa és una planta que creix en ambients humits i de la qual s’obtenen uns tubercles emprats per fabricar orxata.

El gran secret de les xufes rau en la seva composició nutricional. Tenen un gran contingut en fibra i midó resistent que, com hem comentat abans, són compostos prebiòtics. També contenen greixos insaturats beneficiosos per la salut, com ara l’àcid oleic, compostos antioxidants, com les vitamines E i C, i minerals indispensables pel bon funcionament del metabolisme, com ara calci, magnesi, potassi, fòsfor i zinc.

La millor recepta d’orxata casolana

L’estudi del qual hem parlat s’ha fet amb orxata sense sucres ni pasteuritzar. Per tant, els beneficis per la microbiota no els aconseguirem amb les orxates comercials que es venen en els supermercats, ja que estan majoritàriament plenes de sucre. Com a alternativa, us proposo una recepta d’orxata casolana amb només dos ingredients: aigua i xufes. Comencem!

  1. Per preparar un litre d’orxata, posem 250 g de xufes en un bol amb aigua de l’aixeta. Això ho fem per hidratar les xufes i estovar-les una mica abans de treballar amb elles.
  2. Deixem hidratant les xufes a la nevera durant 48 h. Cada 12 h, si és possible, cal canviar-los l’aigua.
  3. Passades les 48 h, escorrem les xufes i les triturem amb 0,5 L d’aigua bona. Després, colem la pasta resultant per separar l’orxata de la pasta de xufes.
  4. Finalment, tornem a triturar la pasta de xufes que ha quedat al colador amb 0,5 L més d’aigua bona, i ho tornem a colar tot.

Al final de tot, acabem amb 1 L d’orxata casolana i sense sucre. Per tant, és una beguda sana, amb gust genuí d’orxata, però que no produeix set després de beure’n. Això sí, com que no té conservants, només aguanta dos o tres dies a la nevera. La meva recomanació: beure-la ben freda ara que fa tanta calor!


Ja per acabar…

Si sou uns apassionats de l’orxata, una bona escapada per aquest estiu és anar a Alboraia, a l’Horta de València, per fer la famosa Ruta de la xufa a l’orxata. Allà podreu gaudir de tot el procés d’elaboració de l’orxata, des de les plantes de xufes fins a la seva degustació, a part de visitar el Museu de l’orxata. Així doncs, si no teniu plans per aquestes vacances, us recomano fer-hi una excursió.

Per saber-ne més

CSIC​​Consumir horchata natural produce cambios beneficiosos en la microbiota intestinal

La clauQuè són i quins beneficis tenen els probiòtics i prebiòtics

Recetas de escándaloCómo hacer horchata de chufa valenciana casera, ¡muy fácil!


1. Sota llicència Creative Commons, propietat de Human Microbiome Project (HMP).

2. Sota llicència Creative Commons, obtingut de 1893 Maule’s seed catalogue.