Si alguna vegada has sentit que dormir amb plantes és dolent perquè et roben l’oxigen, que sàpigues que és completament mentida. Si fos així, tampoc podries dormir amb una altra persona per la mateixa raó. De fet, tenir plantes dins de casa, i sobretot al dormitori, és una magnífica manera de netejar l’aire i omplir de vida les habitacions.

En el reportatge d’avui, repassarem 5 plantes que pots incorporar a casa teva, fàcils de cuidar i que aportaran la nota de verdor que potser necessites.

El Pothos (Epipremnum aureum)

El Pothos és una planta procedent del sud-est asiàtic que es troba de forma natural en boscos i zones humides d’Indonèsia, Malàisia i l’illa de Nova Guinea. Si té algun suport al seu abast, creix cap amunt enfilant-se per les tiges dels arbres com si fos una heura. Però també pot créixer cap avall, deixant caure les seves tiges plenes de fulles per formar una cortina vegetal.

Pothos

Si haguéssim de definir-la amb una sola paraula, diríem que és resistent. Pot créixer tant en terra com en aigua (el que en l’àmbit científic anomenem cultius hidropònics). Pots tenir el Pothos en un gerro amb aigua i viurà perfectament bé durant la resta de la seva vida. A més a més, es pot reproduir molt fàcilment en aigua, només cal submergir les tiges d’alguns esqueixos en un got i començaran a treure arrels al cap d’una o dues setmanes.

Com a beneficis, podem destacar que el Pothos absorbeix amb facilitat diferents contaminants ambientals procedents del fum dels vehicles o del tabac, com ara el benzè, el xilè i el formaldehid. Ara bé, el Pothos també té un inconvenient: acumula una substància anomenada oxalat de calci, que és tòxica tant pels gossos com pels gats. Per tant, si hi ha mascotes a casa, cal anar amb compte i posar-la fora del seu abast.

La sansevièria (Dracaena trifasciata)

L’origen de la sansevièria el trobem a l’Àfrica tropical, des de Nigèria fins al Congo. És una planta perenne de fulles llargues i primes, però sorprenentment resistents. N’existeixen de moltes varietats, des de les que tenen fulles primes com un full fins a les que les tenen cilíndriques.

La sansevièria és la planta fàcil de cuidar per excel·lència. Viu en sols que drenin molt bé l’aigua, formats per fibra de coco, ja que no suporta l’aigua estancada. És més fàcil matar-la per excés d’aigua que per dèficit. Les seves fulles són dures i acumulen l’aigua, així que només s’ha de regar molt ocasionalment quan la terra estigui molt seca.

Fa uns quants anys, la NASA va elaborar una llista amb les plantes més recomanades per netejar l’aire pensant en els astronautes que viuen en càpsules sense gaire ventilació. Dins d’aquesta llista, la sansevièria ocupava una posició destacada perquè purifica l’aire de tota mena de contaminants, com ara benzè, xilè, toluè, formaldehid i diferents òxids de nitrogen. A més a més, és una de les úniques plantes que allibera oxigen fins i tot de nit.

Com en el cas del Pothos, també s’ha d’anar amb compte amb les sansevièries si es tenen mascotes a casa.

Les cintes (Chlorophytum comosum)

Tot i que també provenen de l’Àfrica tropical, com la sansevièria, les cintes s’han estès de pressa per diferents regions del món com ara a Austràlia i Califòrnia. De fet, en molts països es consideren una planta invasora per la facilitat com es reprodueix i colonitza els espais naturals.

Les cintes es propaguen sense dificultats a través d’estolons, com també passa amb les maduixeres. La planta forma una mena de tija llarga on a l’extrem creix una nova planteta que pot arrelar i separar-se de la planta original. No necessiten moltes cures i, com en el cas de la sansevièria, és més probable matar-la per massa aigua que per massa poca.

Les cintes netegen l’aire de tòxics comuns com el benzè i el toluè, però també el monòxid de carboni. Per aquest motiu, sol ser efectiva per purificar l’aire de les cuines de gas o de les estances amb estufes de butà. A part dels beneficis que té absorbint contaminants, també és una de les úniques plantes ornamentals que no és tòxica per les mascotes.

El ficus (Ficus benjamina)

El ficus és una planta originària del sud-est asiàtic i de zones d’Oceania, sobretot a Austràlia. Destaca per les seves fulles verdes brillants, perennes tot l’any, i la gran alçada que pot créixer si es cuida adequadament. De fet, si es planta a terra, cal anar amb compte perquè les arrels poden créixer i causar problemes a canonades d’aigua i clavegueram.

El ficus és una planta molt popular per la seva capacitat d’adaptació a diferents condicions ambientals. No necessita massa aigua per viure, només cal anar amb compte que la terra no s’assequi del tot. Ara bé, s’ha de dir que és una planta sensible a les plagues, sobretot d’àcars i pugó. També és important proporcionar-li la quantitat adequada de llum, ja que les seves fulles poden caure si no reben prou llum solar. 

Com a benefici addicional, podem afegir que ajuda a amortir el soroll exterior si es posa davant d’una finestra, pel fet que la seva estructura frondosa i densa fa com si fos una pantalla contra el so.

El lliri de la pau (Spathiphyllum wallisii)

El lliri de la pau és una planta descoberta per primera vegada a Colòmbia, però que s’ha popularitzat molt ràpidament. Les seves fulles estilitzades i el fet que pot fer flor durant tot l’any aporta un toc d’harmonia i serenitat a qualsevol espai interior.

Com la resta de plantes que hem tractat avui, no exigeix gaires atencions quant a la quantitat d’aigua que rep. Tolera una àmplia gamma de condicions de llum, des de ple sol fins a mitja ombra. Tanmateix, cal anar amb compte amb les mascotes perquè pot ser tòxica si la mosseguen.

D’entre les substàncies que absorbeix el lliri de la pau, en destaquem el benzè, el formaldehid, l’acetona i, a més a més, la humitat. Per tant, és una planta recomanada per estances on caldria un deshumidificador per evitar que creixin fongs a les parets.


Ja per acabar…

Si bé és cert que caldria tenir moltíssimes plantes per netejar significativament l’aire, qualsevol petita aportació sempre és bona i, a més a més, aporta una sensació de frescor i vitalitat. Les plantes com el Pothos, la sansevièria, les cintes, el ficus i el lliri de la pau són excel·lents opcions per a tothom qui vulgui millorar l’ambient de casa.

Per saber-ne més

Time MagazineYour Houseplants Have Some Powerful Health Benefits

FIATCSetze beneficis de tenir plantes a casa

El mundo Conoce todos los beneficios de tener plantas naturales en casa