El DNA és el material genètic que es troba a l’interior de les cèl·lules. Saps que pots aïllar-lo a casa d’una manera molt senzilla a través d’un plàtan? Anem a veure-ho!

Material

Bol i colador

Sal

Alcohol

Forquilla

Cullera

Got d'aigua

Plàtan

Sabó

Paper de cuina

Elaboració

1

Aixafarem una porció del plàtan amb una mica d’aigua. D’aquesta manera aconseguirem trencar les cèl·lules i que el material genètic surti d’aquestes.

2

Prepararem una solució d’aigua i sabó. El sabó arrossegarà els lípids i les proteïnes solubles de la membrana de la cèl·lula. Afegirem una mica de sal a la solució. La sal conté un ió positiu que facilitarà la unió de les cadenes del DNA. 

3

Afegirem 4 cullerades de la barreja de plàtan aixafat amb anterioritat a la solució que hem preparat a la solució. Barregem entre 3 i 5 minuts. 

4

Col·loquem el paper de cuina sobre el colador i aboquem la mescla. D’aquesta manera aconseguirem separar les restes de cèl·lules del DNA, l’RNA i les proteïnes. Aquest és un mètode de separació físic.

5

Aboquem la solució filtrada en un got i hi afegim alcohol. L’alcohol ha d’estar fred perquè funcioni millor. El DNA no és soluble en alcohol. Podrem observar el DNA com un aglomerat formant un núvol blanquinós.