• Títol del llibre: Ara o mai. Entendre el teu planeta i la urgència d’actuar
  • Autor/a: Xavier Soler
  • Editorial: Angle Editorial
  • Any de la primera edició: 2021
  • Camp científic: Ciències de la terra, canvi climàtic
  • Idiomes disponibles: Català i castellà

L’ecoansietat és un terme relativament recent que cerca definir aquest sentiment d’angoixa en les generacions joves –i no tan joves– davant l’evident deteriorament del planeta i la crisi climàtica derivats de les accions humanes. Podríem dir que Ara o mai. Entendre el teu planeta i la urgència d’actuar, de la col·lecció El Fil d’Ariadna d’Angle Editorial, agafa aquest sentiment per donar-li fonament.

Xavier Soler, professor de Geodinàmica Externa de la UAB, escriu aquest llibre en el cor de la pandèmia del coronavirus al 2020, conscient que és una conseqüència que hem d’afrontar entre moltes altres d’una llista cada cop més llarga. En un to personal i proper, aquest llibre és un crit per crear consciència i actuar.

L’autor ens introdueix en aquest relat amb un grapat de reflexions i experiències personals que, d’alguna manera o altra, justifiquen la redacció i ens acompanyen al llarg de tot el llibre. I és aquí on entenem que som on som per falta de comprensió: no només hem d’entendre allò que passa al nostre voltant, sinó que també ens hem d’entendre a nosaltres mateixos. En aquesta línia, gairebé sense adonar-nos, un to íntim i ferm ens embarca en un viatge ple de ciència. És precisament aquell to personal el que et convida a seguir la lectura sense adonar-te de tot el que estàs aprenent. En 11 capítols abordem aspectes que abasten des de la física a la geologia, passant per biologia i neurociència, tot amb l’objectiu d’entendre el canvi climàtic que estem vivint. Una visió global per un problema global que requereix de nosaltres entendre que el nostre planeta és un sistema on totes les parts estan connectades i que els seus recursos són finits.

Amb les bases que es van esbossant al llarg del llibre, a poc a poc esdevenim més conscients dels problemes que tenim a sobre i de la necessitat immediata d’actuar. Perquè sí, hem d’assumir responsabilitats i acceptar que són els nostres models de producció i de consum els que ens han portat a desequilibrar tots els sistemes del planeta.

Així, ens trobem davant una realitat difícil d’assumir i difícil de canviar per la qual l’autor es presenta cru, realista i sincer. En forma d’ultimatum, els últims capítols ens parlen de la realitat alternativa que hem construït i de les paraules buides que portem dècades sentint, per adonar-nos que ja és tard per evitar conseqüències. En un intent d’entreveure esperança, coneixem algunes alternatives i se’ns convida a prendre part des de ja del moment més important que la humanitat està per viure. Depèn de nosaltres un resultat o un altre.

Xavier Soler ha construït un relat magnífic ple de sentiment i amb un missatge clar: hem de canviar per respectar i aprendre a viure en la Terra. No tenim alternativa. És un llibre sincer que, de forma justificada, ens genera por amb l’esperança que això ens desperti d’una vegada. Si he de trobar algun punt fluix és la manca d’explicacions més detallades i concretes sobre les alternatives, propostes i accions particulars que podem emprendre. Alhora, però, el llibre no pretén això, sinó agitar-nos. I això, ho aconsegueix. El recomano a tothom perquè ja no podem fugir més d’aquesta realitat.

Saber més no ens fa necessàriament més feliços, però probablement sí que ens fa més lliures”