Tinc una amiga que se’n va a dormir a la una de la matinada i a les sis del matí ja es troba dempeus, descansada i sense son. Com et pots imaginar, això resulta esgotador quan hem de conviure juntes, ja que els nostres horaris nocturns no es porten gaire bé.

Sempre m’havia preguntat com podia ser que dormís tan poc. Serà per períodes d’estrès, pensava, però no té sentit si estem de vacances. L’altre dia navegant per internet vaig trobar-ne la resposta: un grup d’investigació de la Universitat de Califòrnia (San Francisco) cita que es troben en els gens que regulen la vigília i el son.

Parlem de gens…

El gen DEC2 és l’encarregat d’interactuar amb el gen MyoD1, que és responsable de produir orexina, una hormona que et manté despert. Investigacions del grup de Ying-Hui Fu revelen que s’han trobat grups familiars que dormien menys de sis hores que presenten mutacions en el gen DEC2. Aquestes mutacions fan que els nivells d’orexina no baixin durant la nit i per tant augmenten el temps de vigília.

Per altra banda, també es troba el gen ADRB1, encarregat de la regulació de la noradrenalina. La noradrenalina és un neurotransmissor present en situacions d’estrès i que es rebaixa durant períodes de son. Tres generacions d’una mateixa família que dormien poc i l’endemà estaven frescs com una rosa presentaven mutacions en aquest gen. Encara queda camí al davant en l’estudi, però és molt probable que aquest gen i el gen DEC2 estiguin relacionats per establir els cicles de son i vigília.

Son

Quines conseqüències per la salut pot tenir?

“Jo si dormo poc l’endemà em trobo molt malament” – deus estar pensant ara. Pot arribar a tenir conseqüències negatives en la salut d’aquestes persones? La resposta és que fins ara no se n’han trobat. És més, aquest grup pot arribar a tenir una millor salut i tenir un sistema nerviós més fort.

Segons sembla, tot això no té cap inconvenient per la persona; potser estaria bé que la selecció natural escollís aquestes mutacions com a avantatjoses per l’espècie humana en un futur. Però per ara ens haurem de conformar en dormir vuit hores de mitjana si no volem semblar sortits de Guerra Mundial Z.


Per saber-ne més

PubMed – DEC2 modulates orexin expression and regulates sleep

PubMedDisorders of sleep and circadian rhythms

El PeriódicoIdentificado un gen que explicaría por qué hay quienes necesitan dormir poco

National GeographicUna mutación permite dormir menos de 6 horas y estar fresco