L’hivern es caracteritza, en gran manera, pel fred que porta amb ell. Aquest fet ens fa ser rebecs a participar d’activitats que es realitzin a l’aire lliure, ja que, depenent d’on vivim, són necessàries diverses capes de roba per poder sortir a passejar. Tanmateix, avui us proposo una excursió hivernal on podeu participar amb (o sense) banyador: una visita a unes aigües termals.

Bosc i llac

El fonament científic

Tothom coneix les aigües termals o, almenys, n’ha sentit a parlar. Ara bé, i en un blog de ciència? Les aigües termals tenen molts més secrets en la seva naturalesa dels que aparenten a simple vista.

Per començar, la definició d’aigües termals és molt extensa, ja que els balnearis han de complir una sèrie de requisits per ser considerats com a centre amb aigües termals. Així i tot, en aquest article establirem una font termal com aquella que porta aigua que està a una temperatura superior a la temperatura corporal, és a dir, entre 36,5 °C i 37,5 °C.

Però, com pot ser que sorgeixi aigua calenta? I per què només en determinats llocs? Això és fruit de la calor geotèrmica, l’energia que emet l’interior terrestre cap a l’exterior. De vegades, les aigües es filtren dins l’escorça terrestre, arribant a nivells on la roca és tan calenta que escalfa l’aigua. Així, l’aigua es va escalfant fins a arribar a la superfície, on se situen les piscines naturals (o artificials) per als i les banyistes. En aquells punts on l’aigua penetra prou per escalfar-se fins al punt d’ebullició, aquesta s’evapora formant una columna de vapor d’aigua, coneguda com un guèiser.

Guèiser
Guèiser del Parc Nacional de Yellowstone, Estats Units.

Tipus de fonts termals

Com és conegut, l’aigua calenta és menys densa que la freda. D’aquesta manera, en un brollador d’aigües termals, l’aigua que toca la roca terrestre escala fins a la superfície arrossegant diversos compostos en el seu camí. La diversitat d’aquests compostos defineix el tipus de font termal, ja que poden contenir sofre, ferro, alumini i molts d’altres.

Les fonts que contenen sofre s’anomenen fonts sulfuroses o fonts pudes, per la seva forta olor. La molècula arrossegada en aquest cas és el sulfur d’hidrogen, una molècula similar a l’aigua que conté un àtom de sofre en lloc d’oxigen. La raó d’aquesta forta olor ve associada a altres situacions on podem trobar aquest compost, com poden ser les flatulències, el gas natural o els ous podrits. Així i tot, els beneficis per la salut de banyar-se en aquestes aigües estan altament demostrats per la comunitat científica. No costa tant donar una oportunitat a aquestes fonts!

Un altre tipus de font és el de les fonts ferruginoses que, com el seu nom indica, contenen ferro dissolt. En aquest cas, les molècules corresponents són molt variades, ja que poden ser nombroses sals de ferro com el carbonat de ferro. Tot i que a Catalunya la majoria de fonts termals són sulfuroses, aquestes són predominants als Estats Units, on es poden veure paisatges com els següents del Parc Nacional de Yellowstone. La variació de colors que es pot trobar en aquest indret és deguda a la presència de pigments en diferents microorganismes, adaptats a cadascuna de les temperatures i acideses de l’aigua. El centre és blau intens perquè la temperatura és massa alta i no hi ha cap organisme que hi pugui viure.

Grand Prismatic
Grand Prismatic Spring del Parc Nacional de Yellowstone, Estats Units.

Ja per acabar…

A Catalunya, molts d’aquests espais s’han explotat i convertit en espais d’oci dedicats al consum del bany, la relaxació i la teràpia. Això controla el seu consum i assegura un nivell de seguretat en la pràctica. Com en una sauna, cal prendre unes mesures de seguretat en tots els casos. Aquestes es podrien resumir en fer sessions d’uns 20 minuts amb descansos entremig i no ingerir aliments fins una hora abans del bany.

D’altra banda, Catalunya disposa d’un gran ventall de naturalesa al nostre voltant a punt per ser explorada, i moltes aigües termals han tingut el privilegi de ser mantingudes com a premi d’una excursió pels boscos d’Occitània o els paratges tarragonins del Crestall. És per això que us recomanem agafar el cotxe, carregar la motxilla a l’esquena i sortir a la descoberta d’aquests espais de relaxació envoltats de natura del nostre territori!

Per saber-ne més

NCBISulphurous Mineral Waters: New Applications for Health

Descobrir15 balnearis dels Països Catalans

Centre Spa a AndorraPropietats de les aigües termals