• Títol del llibre: 100 moments estel·lars de la medicina. Idees, avenços, descobriments, anècdotes i personatges
  • Autor/a: Pasqual Bernat i Begoña Torres
  • Editorial: Cossetània
  • Any de la primera edició: 2021
  • Camp científic: història de la medicina
  • Idiomes disponibles: català

100 moments estel·lars de la medicina és un llibre de la col·lecció de cent en cent de l’editorial Cossetània i el mateix títol ja deixa clar què hi trobarem. Ens trobem davant d’un compendi de curiositats on Pasqual Bernat i Begoña Torres ens fan cinc cèntims de diverses fites de la medicina en ordre cronològic.

Des de les creences i pràctiques de Mesopotàmia i Egipte fins al VIH, fem un viatge per la història de la medicina per descobrir la seva ciència, invencions i, sobretot, els seus protagonistes. Llegint aquest llibre t’adones de la dificultat i la complexitat de fenòmens que en l’actualitat considerem bàsics.

Aquesta obra és una molt bona font per poder descobrir curiositats que ben segur se’t faran curtes i poden ser molt útils per a docents i divulgadors científics, ja que sempre és convenient vestir el coneixement amb anècdotes. Ara bé, considero que voler arribar als cent moments estel·lars en un llibre tan curt ha condemnat als autors a ser excessivament breus i sobris. De fet, la majoria d’esdeveniments són prou complexos per a fer-ne llibres sencers.

Per aquests motius, comprimir tants descobriments és un punt negatiu per a aquells que busquin conèixer un tema en profunditat o recrear-se en la lectura. Però, alhora, suposa una bona opció per arribar a persones curioses poc aficionades a la lectura, ja que cada capítol són dues pàgines que es poden consumir com píndoles d’història de la ciència.

Aquesta és, doncs, una lectura divulgativa on sobta la falta de perspectiva pel que fa a assenyalar quins coneixements no es consideren científics avui dia. Per exemple, el primer capítol es titula “Entre la màgia i la realitat” i parla de les pràctiques màgiques de l’antiguitat per guarir malalties: automàticament entenem que això no funciona. Tanmateix, poc després, se’ns parla de l’acupuntura i de l’homeopatia sense esmentar que són pseudociències, malgrat que encara s’utilitzin al marge de l’evidència científica. Tot i que és cert que més endavant sí que cataloga alguna pràctica de pseudocientífica, com la frenologia, m’impacta que no es faci amb les altres que són més conegudes i usades.

En global, des de Ciència Oberta, recomanem 100 moments estel·lars de la medicina, però s’ha de llegir amb consciència de la seva estructura i contingut. És un recull de píndoles d’història de la medicina que ha de ser el punt de partida per fer més recerca d’allò que t’interessi més. El recomano especialment a professors i divulgadors per vestir amb història les seves explicacions, encara més tenint en compte que és en català!