Més d’una vegada t’haurà passat. Estàs fent un exercici ocasional i penses en les conseqüències. L’endemà, evidentment, no pots ni pujar les escales. Sorpresa! Ja tens aquí els temuts cruiximents (el que en castellà anomenem “agujetas”).

T’has plantejat quin és l’origen fisiològic d’aquest dolor? I, el que és més important, saps com es poden combatre? Queda’t fins al final i ho descobriràs.

Què són els cruiximents?

Els cruiximents són un mecanisme de defensa de l’organisme. Ras i curt. Has fet una activitat física que va més enllà de l’habitual, i ara el teu cos se’n ressent. És una manera de dir-te: “Ei, et poso dolor aquí per evitar que ho tornis a fer”.

De fet, si miréssim amb un microscopi el múscul adolorit, veuríem que està ple de microlesions. A les zones on s’uneix els músculs i els tendons apareixen un seguit de forats. I és en aquests forats on s’activen els receptors del dolor.

I… apareix el dolor

En anglès, els cruiximents s’anomenen DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). El nom ja ens ho diu tot: els cruiximents apareixen després d’haver fet un exercici. Ens avisen que hem estat per sobre de la nostra capacitat.

Tanmateix, el pic del dolor no es troba l’endemà. Estudis recents demostren que la màxima activació dels receptors del dolor es produeix al cap de dos dies. Sí, sí, ho has llegit bé. La pròxima vegada que en tinguis, fixa-t’hi a veure si es compleix…

Cruiximents

Com puc eliminar-los?

Aquí arriba el quid de la qüestió. Abans hem comentat que els cruiximents serveixen per dir-te que descansis. El cos et demana repòs, pau, tranquil·litat… Però això només empitjora la situació!

L’única manera de treure’t de sobre els cruiximents és amb més exercici (moderat, esclar). Has de repetir, en la mesura del possible, l’activitat que et va produir cruiximents. Et servirà per fer arribar sang nova al teixit, rentar el múscul fatigat, eliminar els productes de rebuig, etc.

Ara bé, com puc distingir els cruiximents d’una lesió? Molt fàcil. Sabrem que es tracta d’una lesió quan el dolor no desapareix amb treball suau. Mentre que els cruiximents se’n van amb l’exercici, la lesió continuaria fent mal.

Falsedats i mites

Com tot en aquest món, els cruiximents també són plens de mites. Aquí te’n presento uns quants:

  • Els cruiximents es deuen al lactat. Com que en alguns moments no arriba bé l’oxigen, es fa exercici anaeròbic i es forma lactat. Durant molts anys s’ha cregut que el lactat cristal·litza i punxa el múscul. Per què és fals? Les persones amb la malaltia de McArdle no poden produir lactat, i també tenen cruiximents.
  • Beure aigua amb sucre et treu el mal. No té cap mena de sentit. Els cruiximents no són un problema energètic, així que aquest remei casolà no et farà res de res.
  • Els cruiximents es deuen a un augment de temperatura. Aquest és un altre mite molt famós. Es pensava que els músculs s’escalfaven tant que es produïen lesions.

Per saber-ne més

CuidatePlus – Todo sobre las agujetas

Fitness Revolucionario – La Ciencia de las Agujetas: Qué son y Cómo Combatirlas

El Confidencial – Lo que nunca debes hacer si tienes agujetas