En què consisteix?

Dones Singulars és una exposició temporal de l’IEC organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia. La il·lustradora Sandra Uve dona a conèixer a través de l’exposició les creacions de dones inventores al llarg de la història. 

L’exposició pretén donar el reconeixement que es mereixen a dones que han ideat invents tan importants com el rentaplats industrial, ideat per la Josephine Cochrane, o el sistema de calefacció de gas, inventat per l’Alice H. Parker.

A qui va dirigit?

És una activitat apta per a tots els públics. També és recomanable per escoles.

Quan es pot visitar?

L’exposició està oberta del 20 d’abril al 15 de juny del 2021 al pati del claustre de l’IEC, . És gratuïta. Està organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia.

Valoració de la Sara Ruano

Si ens parem a pensar en els inventors que ens van fer estudiar durant la nostra etapa estudiantil, només ens venen al cap homes com Leonardo da Vinci, Nikola Tesla, Thomas Edison, Alexander Graham Bell, fins i tot entrava en el currículum el senyor Gutenberg, inventor de la impremta. Però si les impremtes mecàniques ja fa molts anys que no s’utilitzen! Però mai ens havien parlat de l’Alice H. Parker, inventora de la primera caldera de gas; ni de la Julia Rodríguez-Maribona, que juntament amb la seva mare va inventar la fregona; ni de la Melitta Bentz, la inventora dels filtres pel cafè, de la qual va sorgir l’empresa de cafeteres Melitta. Com a molt, sí que els últims anys s’ha donat a conèixer la figura de la Hedy Lamarr, actriu i inventora d’una de les tècniques que més tard s’utilitzarien en les comunicacions sense fils.

Totes aquestes dones, i moltes més, surten a l’exposició “Dones Singulars” de la Sandra Uve, juntament amb la Societat Catalana de Tecnologia, recull al claustre de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Jo vaig tenir la sort d’anar a una de les visites guiades que feien, però l’exposició per si sola és una passada. Jo la recomano a tothom.