• Títol del llibre: La energía nuclear salvará el mundo: Derribando mitos sobre la energía nuclear
  • Autor/a: Alfredo García
  • Editorial: Planeta
  • Any de la primera edició: 2020
  • Premis a l’autor: Premio José María Otero Navascués de Comunicación 2018 de la Sociedad Nuclear Española
  • Camp científic: tecnologia/física
  • Autor/a de les il·lustracions: Álvaro García Bienvenido
  • Idiomes disponibles: només castellà

Avui et portem “La energía nuclear salvará el mundo: Derribando mitos sobre la energía nuclear” el primer llibre d’Alfredo García més conegut per la seva tasca divulgativa a Twitter i altres xarxes socials com @OperadorNuclear.

Arran de l’accident a la central nuclear de Fukushima el 2011, Alfredo García va iniciar un viatge pel món de la divulgació científica amb dos objectius principals: desmentir els mites sobre l’energia nuclear i reivindicar aquesta tecnologia com un acompanyant necessari de les energies renovables. La seva experiència en la divulgació culmina amb aquesta obra, que es presenta com una introducció al panorama de la indústria de l’energia nuclear, especialment a Espanya. García, gràcies al seu coneixement com a operador i supervisor a la central nuclear d’Ascó i el seu afany d’arribar a públic no especialitzat, ens explica d’una forma molt didàctica els pilars necessaris per formar-nos una opinió argumentada sobre l’energia nuclear.

La energía nuclear salvará el mundo està estructurat a partir de sis grans temes,  i amb els seus respectius capítols, se’ns presenta una organització semblant als llibres de text, precisament per l’evident intenció didàctica i divulgativa que té.  Des d’un bon principi ens trobem amb un índex directe i contundent, amb apartats com Tot és radioactiu, Txernòbil no és un argument vàlid contra l’energia nuclear o “Les centrals nuclears no produeixen càncer”, que ja ens avancen una lectura concisa i sobretot clara.

Començant amb els fonaments físics de l’àtom i la radioactivitat, el lector no especialitzat ja estarà preparat per entendre el funcionament de les centrals nuclears, que s’explica amb l’ajuda d’il·lustracions a tall d’esquema. A mesura que avança la lectura, van sorgint diversos mites que es van desmentint, a vegades amb afirmacions sorprenents com aquesta: [..] en una central nuclear no existeix cap sistema de seguretat per evitar una explosió nuclear. […] Perquè no cal. Si vols descobrir-ne els motius, tens un capítol sencer que en parla!

Àgilment, Alfredo García es manté dins dels marges dels aspectes estrictament físics, tecnològics i legals que li permeten referenciar essencialment documents fets per organitzacions internacionals com l’UNSCEAR (Comitè Científic de les Nacions Unides sobre els Efectes de la Radiació Atòmica) o estatals com el CSN (Consell de Seguretat Nuclear). Així, aconsegueix deixar fora del llibre qüestions més relacionades amb la biologia i la salutfora del seu camp d’expertesa—, que haurien afegit un nivell de profunditat fascinant, però sens dubte complex i despenjat dels fonaments teòrics proporcionats inicialment. Per aquests motius, centrar-se únicament en els aspectes tecnològics i físics és una solució elegant i justificada.

A més, sempre des de la pura objectivitat, és capaç de tractar la dimensió política de la qüestió sense mostrar cap posicionament o biaix ideològic. Això, juntament amb una redacció senzilla, ens mostra una total transparència que transmet confiança al lector. Per apropar-s’hi, sovint lliga les explicacions a alguna broma —encara que no particularment divertida—, ben útil per rebaixar la tensió tècnica. 

En definitiva, Alfredo García ens ofereix una formació bàsica, atractiva i accessible sobre l’energia nuclear, tractant temes vitals com el seu funcionament, la seva seguretat, els seus accidents, les seves controvèrsies, perspectives i solucions, i com no podia ser d’una altra manera, la gestió dels seus residus. L’energia nuclear salvarà el món és un llibre essencial en un moment històric marcat pel canvi climàtic i, concretament, pel replantejament del model energètic que volem. Tant si desconfies de l’energia nuclear, com si no en tens una opinió sòlida, aquest llibre és per a tu.