En què consisteix?

El Parc Astronòmic Montsec és una iniciativa catalana que promou la recerca, formació i divulgació de l’astronomia. Es troba a la zona del Montsec, entre la Noguera i el Pallars Jussà. Es considera una de les millors zones de tot Catalunya per estudiar les ciències de l’espai.

Dins d’aquest parc es troba el Centre d’Observació de l’Univers. Aquí s’hi troba una cúpula de 12 metres de diàmetre on es projecta en format 3D la recreació de diferents cels. Però això no és tot! Després de veure les projeccions del cel, la cúpula i la paret frontal es poden obrir completament per poder observar el cel del Montsec en directe. Aquesta complexa instal·lació s’anomena Ull del Montsec i és única al món!

Quan es pot visitar?

El Centre Astronòmic de l’Univers es troba a Àger i enguany obre les portes al públic el divendres 19 de febrer. Es pot visitar fins al 30 de juny de divendres a diumenge. Durant l’estiu obriran també de dimarts a dijous. Es pot escollir entre visita general o familiar i dins d’aquestes hi ha l’opció diürna i la nocturna. Totes presenten una duració de dues hores.

Les visites inclouen la visita guiada a l’Ull del Montsec, l’exposició d’astronomia i la Sala Starlight, que pretén conscienciar sobre la contaminació lumínica del medi nocturn. En algunes també s’inclou el Parc de Telescopis, on es poden observar els objectes celestes més destacats del dia o la nit.

A qui va dirigit?

És una activitat apta per a tota la família. La visita general és apta a partir de 10 anys i la familiar és per a tots els públics. Els preus ronden entre 7 i 10 euros. Els infants amb el carnet del Super 3 tenen l’entrada gratuïta a la visita familiar.

Si vols consultar més detalladament els horaris i preus, et recomanem que miris la pàgina del Parc Astronòmic Montsec.

La valoració de Ciència Oberta

Pensem que la visita al Parc Astronòmic Montsec és una experiència ideal perquè tota la família pugui aprendre quelcom del món de l’astronomia, a més poder gaudir d’una bona estona observant les meravelles del cel a l’Ull del Montsec. Des de Ciència Oberta us recomanem fer la visita nocturna, ja que és la que permet observar el cel en directe!