En què consisteix?

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment simultani en més de 300 ciutats de 30 països d’Europa dedicat a la divulgació de la ciència al públic general. Cada any, l’últim divendres de setembre se celebra aquesta trobada entre ciència i societat amb els objectius d’apropar la recerca, la innovació i el personal científic de primera línia a totes les persones que vulguin conèixer més sobre la seva tasca.

Xerrades, taules rodones, tallers… Aquest any la nit ve carregada d’una pila d’actes amb molta varietat i aptes per a tots els públics! Tot és qüestió d’entrar al web de la Nit de la Recerca i triar quina activitat vols gaudir.

A qui va dirigit?

Per tal d’apropar la ciència a la societat, la Nit busca ser transversal en l’oferta d’activitats proposades. Des de com aplicar la biofísica a la cuina en un taller per a infants fins a una xerrada sobre els últims avenços en gens de malalties hereditàries, passant per sortides naturalistes, la Nit de la Recerca té actes per infants, estudiants, adults… El que importa són els ànims d’aprendre i divulgar la ciència!

Quan i on té lloc?

Tot i que la Nit Europea se celebra l’últim divendres de setembre, els actes a Catalunya també tindran lloc durant els dies anteriors i posteriors al divendres 24. Com els darrers anys, la Nit estarà separada en cinc nodes, de manera que es pugui participar en activitats presencials arreu del territori. Aquests se situen a Lleida, Girona, Tarragona, Barcelona i la Catalunya Central (Vic). A més, el canal de YouTube de la Nit emetrà el dia 24 un seguit de xerrades científiques virtuals accessibles des de qualsevol punt del país amb connexió a Internet.

Valoració de Ciència Oberta

D’una manera una mica semblant a la del Pint of Science, la Nit Europea de la Recerca té una gran capacitat d’atraure el públic general i fer-lo partícip del dia a dia del gremi científic. Un avantatge, segurament, és el fet d’apropar físicament la ciència a espais comuns com poden ser passejades per pobles amb rerefons científic o bé casals i centres cívics. Això, juntament amb la diversitat de temes que es tracten i la pluralitat territorial, fan que, encara que sigui durant una setmana, la ciència pugui arribar a tots els racons del país per a totes les persones interessades en aquest camp tan meravellós.