Introducció

Mirar el cel i les estrelles és una activitat que s’ha dut a terme des de temps immemorials. I, ens ha permès descobrir els misteris que amaga l’Univers. Aquesta activitat tan senzilla que podem fer a ull nu s’ha vist afectada per la contaminació lumínica dels grans nuclis urbans. Si ens allunyem d’aquests nuclis i ens endinsem en zones amb menys llum, podem gaudir d’un cel nocturn i explorar les meravelles que ens amaga.

Quan i on té lloc?

4n aquesta època de l’any podem observar els Perseids, també coneguts com les llàgrimes de Sant Llorenç. Aquests són una pluja de meteors de pols còsmic d’un cometa que es poden veure al voltant del 8 i 14 d’agost, especialment el 12 d’agost. En canvi, si teniu curiositat per les estrelles i les constel·lacions durant tot l’any recomanem l’ús d’un planisferi per no perdre-us-en cap!

  • Observatoris astronòmics de Catalunya

Actualment, existeixen uns 16 observatoris astronòmics situats arreu de Catalunya. La majoria d’aquests ofereixen activitats pel públic general, entre els quals destaquem el Parc Astronòmic del Montsec, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i l’Observatori Astronòmic d’Albanyà.  

El Parc Astronòmic del Montsec, situat a Àger (Lleida), consta de tres espais: una exposició permanent d’astronomia, la Sala Starlight del Parc de Telescopis i l’Ull del Montsec, un planetari multimèdia mòbil. El parc ofereix visites guiades diürnes o nocturnes d’una durada de 2 hores on us ensenyaran el Parc de Telescopis així com l’Ull del Montsec, explicant-vos curiositats sobre l’Univers i els instruments per observar-lo. A més a més, us permetran observar asseguts dins del planetari el cel real gràcies a la seva cúpula mòbil. 

El preu de la visita diürna té un cost de 9€, amb tarifa reduïda de 8€ i és gratuïta pels menors de 5 anys. En canvi, la visita nocturna té un cost de 13€-15€, amb tarifa reduïda de 12€-13,5€ i també és gratuïta pels menors de 5 anys. L’horari de les visites depèn de l’època de l’any, podeu consultar més informació a:  https://www.parcastronomic.cat/home 

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, localitzat a Prades (Tarragona), té una gran varietat d’activitats en funció de les necessitats del públic, des d’espectacles, sopar amb estels, cursos i tallers. Hi ha dos espectacles, Selene i Kosmos, recomanats per majors de 4 i 8 anys, respectivament. Els espectacles consten d’una primera part dins d’una sala i la segona es tracta d’una descoberta guiada del cel amb telescopis. Cal destacar que és necessari l’ús del transport privat pel trasllat d’una zona a l’altra. 

L’espectacle Kosmos té una durada de 2h30’ amb temps lliure per sopar. El sopar es pot demanar amb l’entrada. El cost de les entrades varia entre 8€ i 19.90€, sense sopar inclòs.  D’altra banda, l’espectacle Selene té una durada de 2h i un cost de 11.90€ -14.90€. Podeu consultar més informació dels horaris, preus i activitats a:  https://www.parcastronomicprades.cat/ 

Finalment, l’Observatori Astronòmic Albanyà, situat a l’Alt Empordà (Girona), també ofereix visites guiades diürnes i nocturnes amb acompanyament musical per observar el cel. Tenen una durada de 90′ i els horaris depenen de l’època de l’any, comencen quan es fa fosc. El preu de l’entrada varia entre 12€ i 20€ segons el tipus públic. Més informació a: https://www.observatorialbanya.com/ 

  • Escapades a la muntanya

Una alternativa més econòmica als observatoris astronòmics és trobar un indret sense gaire contaminació lumínica on veure les estrelles. Per aquesta raó, si sou amants de la natura podeu aprofitar una sortida a la muntanya per veure el cel estrellat. Això sí, respectant el medi ambient i les normatives vigents en tot moment.

A qui va dirigit?

És apta per a tots els públics! Algunes de les visites també són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Valoració de Ciència Oberta

Totes les propostes ofereixen experiències inoblidables i us permetran endinsar-vos en les estrelles del cel nocturn. D’aquesta manera que recomanem aquella que s’ajusti més a les vostres necessitats. També us recomanem buscar altres observatoris que us quedin més a prop de casa. 

És important dur roba d’abrigar encara que sigui estiu perquè el fred de nit us pot sorprendre. No oblideu de mirar la previsió meteorològica, tot i que, la majoria d’activitats a l’aire lliure es poden reprogramar per altres dies.

Si voleu gaudir de la nostra experiència com a membres de Neurones Fregides en col·laboració amb el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, al canal de Youtube hi trobareu el tràiler de tota l’experiència, l’entrevista a la Judith Santos i l’observació d’estrelles en directe. Ara només us falta gaudir a vosaltres!