Introducció

El Projecte Odisseu és un programa per la reinserció laboral de joves al món rural, per així fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis rurals. Són pràctiques remunerades per alumnes d’universitats catalanes.

En què consisteix?

Hi ha 179 ofertes de pràctiques universitàries remunerades repartides pel territori, de tots els sectors. Les pràctiques tenen una durada mínima de 300 hores i la remuneració és, com a mínim, de 6 €/hora (bruts), dels quals 3 € estan subvencionats pel programa. 

A més, el projecte està impulsat per la Direcció General de Joventut i la Secretaria d’Universitats i Recerca, amb el suport de les entitats promotores del projecte.

Hi ha ofertes de diferents àmbits:

  • Administració, economia i dret
  • Màrqueting, comunicació i disseny
  • Turisme, patrimoni i cultura
  • Enginyeries i informàtica
  • Arquitectura i urbanisme
  • Agronomia, veterinària i ciències de l’alimentació
  • Ciències ambientals i geografia
  • Educació, serveis socials, salut i lleure
  • Humanitats i arxivística

Per exemple, en l’àmbit de les enginyeries i informàtica hi ha ofertes de tècnic electromecànic (Roquetes), ajudant de certificacions sostenibles (Mora d’Ebre), tècnic de medi ambient (Tàrrega), tècnic SIG (Ribes de Freser)

En el de l’agronomia, veterinària i ciències de l’alimentació trobem pràctiques d’elaboració i producció de cervesa artesana (La Pobla de Segur), de veterinària (La Seu d’Urgell), d’agronomia (La Seu d’Urgell)

En les ciències ambientals, trobaríem suport a la divulgació científica (Ametlla de Mar) o ajudant de treballs forestals (Lluça).

A qui va dirigit?

Estudiants universitaris de grau de les universitats catalanes que hagin superat almenys el 50% dels crèdits i estudiants d’un màster oficial. També a empreses i institucions situades en municipis rurals que ofereixin un lloc de pràctiques remunerades per perfils universitaris.

Quan i on té lloc?

Les candidatures es poden presentar fins al 21 d’abril. Les pràctiques s’han de dur a terme durant el curs acadèmic vigent, fins al 15 de setembre. Hi ha una gran varietat de comarques i municipis, aquí pots mirar si la teva hi és.

Valoració de Ciència Oberta

Tot el que siguin ajudes econòmiques i oportunitats laborals pel jovent universitari ens encanta! Es tracta d’una iniciativa amb molt potencial per complir els objectius que es proposa i amb l’avantatge d’estar molt diversificada dins el territori. Entreu, remeneu i encara hi trobareu la vostra vocació!