• Títol del llibre:  Este libro te hará vivir más (o por lo menos mejor)
  • Autor/a: Tamara Pazos Cordal
  • Editorial: Paidós, Editorial Planeta

  • Any de la primera edició: 2023
  • Camp científic: biomedicina, neurociència, nutrició
  • Idiomes disponibles: castellà

“De veritat volem viure més anys o el que volem és viure’ls millor?” amb aquesta provocadora reflexió Tamara Pazos Cordal (@putamen_T) inicia el seu llibre sobre hàbits que poden ajudar-nos a viure millor la vida o, si més no, ser més saludables. Lluny de ser un manual d’instruccions i dietes estrictes, explica la base científica darrere d’hàbits que afavoreixen la salut i presenta recomanacions per poder tenir un estil de vida més saludable. Això sí, remarcant que vivim en un context i que estem molt condicionats per factors externs, com la feina, la vida social, les tecnologies, etc. que sovint no ajuden o permeten dur a terme aquestes recomanacions. I, tot això, ho fa amb un llenguatge molt planer i entenedor pel públic general.  

El llibre està estructurat en cinc parts, que van de major a menor impacte en la nostra salut. Inicia parlant dels ritmes circadiaris; com aquests afecten els neurotransmissors i hormones, fent que tinguem gana, son o siguem més actius. Després continua amb la son i la gestió de l’atenció, fent èmfasis en com les tecnologies ens afecten en aquests aspectes. I, per últim, se centra en l’activitat física i l’alimentació, parlant de la importància de ser menjar saludable i ser actius però alhora no ser massa estrictes amb nosaltres mateixos.  

També hi trobem al final de cada part un menú d’hàbits, com l’autora els anomena, de cada temàtica. De manera que, resumeix en idees claus els conceptes que s’han explicat al llarg del capítol, com per exemple, dutxar-se amb aigua calenta als vespres per afavorir la conciliació de la son, entre d’altres. Així que si vols tornar a consultar algun capítol o hàbit concret és ràpid i senzill trobar la informació. Tot va acompanyat de les meravelloses il·lustracions de la Julia Abalde Herrero (@juliabalde) que li donen un toc d’humor al contingut. 

Aquest llibre et farà viure més (o si més no millor) no només ens dona unes pautes sobre hàbits saludables, sinó també explica amb rigor científic i llenguatge entenedor les bases neurocientífiques i biomèdiques que les acompanyen. Tant si vols dur una vida saludable com entendre el funcionament del cos humà, recomano moltíssim la seva lectura. I, si encara tens ganes d’aprendre més o la lectura no és el teu fort, pots seguir a l’autora per xarxes socials o escoltar el seu pòdcast: Un humano por persona.