• Títol del llibre: Alícia en el país de la evolución
  • Autor/a: Jordi Agustí
  • Editorial: Crítica

  • Any de la primera edició: 2013
  • Camp científic: biologia, evolució
  • Il·lustrador: Gianluca Folì
  • Idiomes disponibles: només castellà

Ben segur que alguna vegada heu sentit a parlar d’Alícia al país de les Meravelles i d’Alícia a través del mirall. Aquestes famoses obres literàries escrites per Lewis Carroll, matemàtic i especialista en lògica, han tingut una repercussió molt gran i han estat estudiades al llarg de la història des de diferents vessants.

Alicia en el país de la evolución és una adaptació d’ambdós llibres des del punt de vista evolutiu. L’obra està escrita per Jordi Agustí, paleontòleg català de renom que compta amb més de 200 publicacions científiques. Agustí divideix la novel·la en deu capítols amb l’objectiu de desvetllar els principis evolutius que amaguen les obres originals de Carroll.

El llibre pren el mateix punt de partida que les obres originals, amb Alícia com a protagonista vivint a l’Anglaterra de principis del segle XIX. La nena es troba jugant al jardí de casa un dia qualsevol, quan de sobte se li apareix un conill blanc; quan ella l’intenta perseguir, cau per un forat. A partir de llavors, Alícia viatja i descobreix diferents personatges emblemàtics com el gat de Chesire, la Reina Vermella però també d’altres creats per Agustí com Charles Darwin o Stephen Jay Gould. Tots ells l’ajuden a resoldre i entendre algun concepte relacionat amb l’evolució com és el cas la selecció natural, la importància de la mida en les espècies o les lleis de Mendel.

Tot i que en l’àmbit científic i divulgatiu l’obra és molt original, en general es fa feixuga de llegir. Alicia en el país de la evolución és una novel·la curta, però en l’àmbit narratiu té molt marge de millora. És cert que l’imaginari que Agustí construeix, bastant-se  en les novel·les originals, és molt encertat i autèntic, però a vegades minva el ritme  i la continuïtat en els fets que narra. A més, si un no coneix les històries originals, a vegades es pot sentir una mica perdut amb els personatges.

En resum, aquest llibre pot resultar interessant a un públic adolescent i adult que ja estigui immers en l’univers d’Alícia i vulgui aprendre conceptes sobre la biologia i l’evolució. Si no és aquest el cas, pot resultar una mica dens i difícil de seguir.