Introducció

Fa uns anys el terme intel·ligència artificial podia semblar d’allò més futurista. Actualment, moltes de les decisions que prenem en el nostre dia a dia estan influenciades per l’acció dels algoritmes, creats per ser utilitzats en la intel·ligència artificial; des de la roba que comprem o la música que escoltem. Ara bé els algoritmes estan esbiaixats? Poden transmetre prejudicis i agreujar problemes socials?

En què consisteix?

CaixaForum Macaya ofereix un cicle de conferències i debats per a tractar el biaix dels algoritmes. Les conferències són realitzades per ponents experts en la temàtica. 

El programa és el següent:

  • L’algoritme sense empatia. Per què s’equivoquen els algoritmes? En aquesta xerrada es tractaran els errors que poden cometre els algoritmes a l’hora de recomanar-nos quina sèrie mirar o intuir quins temes interessen. La xerrada serà el dijous 22 de setembre a les 18 h a la sala d’actes del CaixaFòrum Macaya.
  • Algoritmes que condicionen vots. Es parlarà sobre com els algoritmes poden influir en l’elecció del nostre vot. També es reflexionarà sobre com seria una societat governada per algoritmes. La xerrada serà el dijous 29 de setembre a les 18 h a la sala d’actes del CaixaFòrum Macaya.

A qui va dirigit?

El cicle de xerrades és apta per tots els públics. Entendre com funciona la intel·ligència artificial i ser conscient que aquesta és creada per humans i que aquests tenen biaixos és fonamental per a desenvolupar l’esperit crític.

L’entrada per a assistir a les conferències és gratuïta, però cal inscripció prèvia en aquest enllaç.

Valoració de Ciència Oberta

La intel·ligència artificial ens ajuda a automatitzar i agilitzar processos així com a fer operacions amb big data. No obstant és important parar-nos a pensar en què els algoritmes no són neutres. Cicles de xerrades com aquests ajuden a ser-ne conscients i a debatre com millorar els sistemes actuals, de manera que és una bona opció per cultivar les ments més inquietes!