- Títol del llibre: The Great Secret: The Classified WWII Disaster that Launched the War on Cancer
- Autor/a: Jennet Conant
- Editorial: Groove Press UK
- Any de la primera edició: 2020
- Camp científic: història, medicina, guerra
- Idiomes disponibles: anglès
La ciència canvia la història i la història canvia la ciència i, especialment, en temps de guerra. Avui et porto un llibre que et permetrà reviure un esdeveniment, o més aviat un accident, que ha tingut una repercussió immensa. The Great Secret és la història del naixement i l’evolució de la quimioteràpia a partir d’un episodi de la Segona Guerra Mundial que es va mantenir ocult durant més de quaranta anys.
Tot comença a la Segona Guerra Mundial, concretament a la Campanya d’Itàlia, on les tropes aliades estaven guanyant terreny a la Wehrmacht de l’Alemanya nazi, gràcies a una gran inversió de recursos humans i materials. Entre tots aquest materials, hi havia uns carregaments secrets i especialment perillosos per les conseqüències que podrien tenir a nivell polític i militar. Parlem d’armament químic com el gas mostassa i la lewisita (un altre gas tòxic), que podrien desencadenar una temuda guerra química. I és que malgrat que totes aquestes substàncies químiques estaven prohibides, tant nazis, com estaunidencs i britànics estaven produint-ne i acumulant-ne massivament.
Davant la gegant mobilització d’armes químiques a Europa, la tragèdia estava escrita. Una nit de 1943, l’aviació nazi va bombardejar el port de la ciutat de Bari, Itàlia, que els aliats estaven utilitzant per proveir i reforçar el front. Un atac ràpid davant d’una insuficient defensa va provocar una destrossa d’una magnitud que li ha valgut el nom del “Petit Pearl Harbour”. Aquell dia els aliats no només van ser víctimes de les bombes enemigues, sinó que també van patir les seves, entre les quals hi havia les dels gasos verinosos.
En la primera meitat del llibre se’ns introdueix la situació político-militar i coneixem alguns dels protagonistes d’aquesta història, per, després, passar a visualitzar l’escenari del bombardeig en detall i les seves conseqüències immediates. Ben aviat, es comença a apreciar la tasca monumental de recerca executada per l’autora del llibre, Jennet Conant, i la seva assistent de recerca Ruth Tenenbaum, per presentar amb rigorositat i precisió els esdeveniments.
L’eix d’aquesta primera part és una investigació aferrissada del protagonista per descobrir què els hi passava a les víctimes del bombardeig, que inadvertidament, havien estat enverinades amb els gasos de les armes químiques. Personalment, si Conant hagués tancat la història al final d’aquesta part, ja hauria estat una lectura totalment satisfactòria. Tanmateix, l’autora decideix presentar-nos una segona meitat del llibre centrada en el trasllat dels descobriments fets a Bari al tractament del càncer amb quimioteràpia i l’inici de la guerra contra el càncer, essencialment des dels Estats Units. Una part que si has llegit El gen de Siddhartha Mukherjee potser et semblarà repetitiva
Amb tot plegat se’ns acaba presentant un llibre d’història de la ciència que es pot gaudir i llegir com una novel·la, però en aquest cas, absolutament fonamentada i ben documentada, especialment tenint en compte que molta informació segueix sent confidencial avui dia, casi 80 anys més tard dels incidents.
En definitiva, The Great Secret és un gran llibre que parteix de moltes fonts primàries i escrit amb un ric vocabulari, per parlar d’una història que et fa empatitzar, que et fa sentir impotència i ràbia alhora que alegria i orgull. És una lectura absolutament recomanable si t’agrada la història, la ciència o la guerra, que de ben segur que no et deixarà indiferent.
Per saber-ne més
Ciència Oberta – D’armament a tractament: la quimioteràpia