Les cremades a la pell ens acompanyen durant tot l’any, ja siguin causades pel sol de l’estiu o per un descuit amb un líquid calent durant els mesos de fred. Per tant, comprendre com es produeix una cremada i què li passa a la nostra pell és clau per una resposta eficaç. En aquest reportatge veurem què podem fer i què no davant d’una cremada.

Com es produeix una cremada?

En el rànquing de les causes principals de les cremades hi trobem dos vells coneguts: les cremades solars i les que es produeix per contacte amb un líquid calent. Les primeres són més típiques de l’estiu i es produeixen principalment per falta de crema protectora i alhora estar massa temps sota el sol. En canvi, les segones cremades són més típiques dels mesos de fred, quan bé més de gust prendre’s una xocolata calenta i et cau per sobre.

Sigui com sigui, les causes que poden desencadenar una cremada són molt diverses. No podem deixar-nos d’enumerar les cremades produïdes per contacte directe amb flames, electricitat o substàncies químiques com ara els àcids.

A l’estiu, una gran part de les cremades a la pell es produeixen per l’acció del sol.

Què li passa a la nostra pell quan es crema?

En primer lloc, les cremades es poden classificar en diferents graus segons la seva gravetat. L’escala va des del primer grau al tercer grau segons si afecten la capa externa, intermèdia o profunda de la pell, respectivament. A continuació ens centrarem en les cremades de primer grau, que solen ser les més habituals en l’àmbit domèstic.

Per exemple, suposem que ens cau aigua bullent sobre la pell. L’excés de calor fa que es desestabilitzin les membranes de les cèl·lules i moltes acaben morint, així que el cos hi ha d’actuar en conseqüència. El primer que fa la pell és dilatar els vasos sanguinis (anomenat vasodilatació) per augmentar el flux de sang cap a la zona afectada, ja que la sang porta oxigen i nutrients per reparar el teixit. Per tant, la zona de la cremada s’inflama, augmenta de volum i queda adolorida.

En el cas de les cremades solars, els raigs ultraviolats del sol, els famosos UV, poden causar danys al DNA de les cèl·lules de la pell. Aquest dany pot conduir a mutacions genètiques i augmentar el risc de desenvolupar càncer de pell en el futur.

Primers auxilis davant d’una cremada

Si les cremades són importants, cal anar a urgències perquè els experts n’avaluïn la gravetat. Tanmateix, les cremades lleus de primer grau es poden tractar amb primers auxilis.

El primer que cal fer és refrescar la zona afectada. Deixa córrer aigua fresca (no freda) sobre la zona de la cremada o submergeix-la almenys 10 minuts. És important no posar la cremada en contacte directe amb gel ni aigua molt freda, ja que fomenten la constricció dels vasos i, per tant, impedeix que la sang i els seus nutrients arribin a la zona.

Un cop hem baixat la temperatura, s’ha de protegir la zona per evitar friccions amb la roba o altres objectes. A més a més, la protecció fa de barrera per evitar infeccions en aquella zona, ja que la pell ha quedat compromesa després de la cremada.

També és important aplicar-hi sovint alguna crema o loció especial per cremades per prevenir la deshidratació de la zona i alleugerir el dolor. Un remei casolà per sortir del pas és fregar la part carnosa d’una fulla d’àloe vera per sobre de la cremada, ja que aquesta planta afavoreix a reduir la inflamació i el dolor de la zona.

El primer que cal fer davant d’una cremada és baixar la temperatura amb aigua fresca.

No facis mai això!

En primer lloc, hi ha el tema de les butllofes. Si te’n surt alguna, és molt important no tocar-la ni petar-la. Les butllofes es formen per protegir la zona de la cremada i mantenir-la hidratada. Rebentar-la només empitjorarà i allargarà el procés de curació, a part que augmenta la probabilitat d’infecció.

Per altra part, hi ha diferents substàncies que suposadament poden curar les cremades només pel fet que aporten frescor, però que en realitat són contraproduents. Aplicar pell de patata o oli d’oliva ajuda a reduir la temperatura de la pell, però augmenta el risc d’infecció. Per altra part, les solucions iodades, com ara la povidona iodada, deshidraten la zona de la cremada i agreugen el dany.


Ja per acabar…

En la vida diària, sovint passem per alt el perill de les cremades i com poden afectar la nostra pell. És crucial conèixer els primers auxilis per accelerar la curació, així com rebutjar mites que podrien empitjorar la situació. Per tant, la millor defensa contra les cremades és la prevenció i la informació, ja que estar ben informats és el primer pas cap a un tractament més eficaç.

Per saber-ne més

Hospital Universitari General de CatalunyaPautes per al tractament de cremades lleus

Canal SalutCremades

Vall d’HebronCremades. Com actuar quan ens cremem