• Títol del llibre:  Fui asistente del Doctor Mengele
  • Autor/a: Miklós Nyiszli
  • Editorial: Frap Books

  • Any de la primera edició: 2011
  • Camp científic: història, medicina
  • Idiomes disponibles: castellà, anglès i altres

Abans de començar, vull excusar aquesta breu ressenya, en primer lloc perquè el títol parla per sí mateix; en segon lloc, perquè cal matisar que el semàfor no és verd perquè aquest llibre pot ferir sensibilitats.

“No hi ha memòria històrica més punyent que l’explicada pels seus protagonistes” 

A “Fui assistente del doctor Mengele”, Miklós Nyislzi esdevé la veu de les víctimes de l’Holocaust per relatar la seva experiència com a mà dreta de l’àngel de la mort. Aquesta és la descripció en primera persona de l’experimentació “mèdica” més infame de la història, juntament amb les del metge japonès Shiro Ishii.

El Dr. Miklós Nyislzi fou un metge hongarès jueu expert en autòpsies, un dels pocs supervivents del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau i, encara més important, pràcticament l’únic supervivent del darrer Sonderkommando –els presoners jueus que treballaven als crematoris i cambres de gas.

Gràcies a la seva formació i la seva astúcia, va aconseguir una posició com a assistent del metge-SS Josef Mengele. Una tasca que, almenys temporalment, evitaria a Nyislzi una mort cruel en un camp d’extermini. Durant aquest temps, va convertir la seva ment en un diari on va gravar el funcionament del camp, els noms dels criminals que el dirigien i una infinitat de crueltats que no podem ni entendre, per tal de poder-les explicar al món en un futur.

Lluny de ser un llibre de divulgació científica, el recomano per un motiu de pes: desmentir el mite de la ciència nazi. Al contrari del que sovint es pensa, les pràctiques dirigides per Mengele s’aproximaven més a una pseudociència tacada de sang que a una recerca mèdica. Una absoluta barbàrie i falta d’humanitat, vestida amb una aparença d’investigació científica pensada per donar suport a la teoria de la raça superior i intentar explicar l’origen dels parts múltiples que tant interessava als nazis. En aquest llibre, se’ns explica en primera persona com la manipulació i l’absència del mètode científic van convertir l’experimentació inhumana de Mengele en simples tortures. 

Vaig ser assistent del Doctor Mengele no només ens dóna una visió de l’experimentació nazi, sinó que ens mostra el funcionament de les cambres de gas, dels crematoris i dels Sonderkommando d’Auschwitz… I ho fa amb una redacció austera, sense floritures ni exageracions, que fa glaçar la sang. Si el llegeixes, quan la realitat et sembli ficció, pensa que poder-la explicar va ser la raó per sobreviure de Nyislzi.