Has notat alguna vegada que després de menjar llegums o verdures com cebes o bròquil, tens més gasos que de costum? Si bé pot ser que ens costi trobar un consens global sobre quins aliments ens en provoquen més, segur que podríem triar un clar guanyador. La sàvia tradició popular ens dirà que després de menjar un bon plat de mongetes és ben probable que acabem sent una banda de vent que ben segur no sonarà tan bé ni farà més bona olor.

Què passa a dins de la nostra panxa?

Els nostres intestins són un món fascinant de microorganismes que viuen en simbiosi amb nosaltres, formant la microbiota, la mal anomenada flora intestinal. Aquesta comunitat ens ajuda a digerir els aliments que no podríem processar per nosaltres mateixos i, a canvi, els alimentem perquè puguin sobreviure. Els bacteris que habiten els nostres intestins són uns especialistes en processar diferents tipus d’aliments i compostos, de manera que treballen com un equip altament eficaç per descompondre cada nutrient.

La nostra dieta està formada per una gran varietat de compostos diferents, com ara carbohidrats, vitamines, proteïnes i greixos, que necessiten ser descompostos en petites parts per ser absorbits pel nostre cos. I això és precisament el que fan els microorganismes de la microbiota: descompondre aquests nutrients en petites molècules que el nostre cos pot absorbir i utilitzar.

Però sabies que la fibra, aquella que sempre ens han dit que hauríem de menjar més, no és per a nosaltres? Que, en realitat, som incapaços de digerir-la per complet? En canvi, els microorganismes de la microbiota se’n fan un festí, processant-la i convertint-la en nutrients que només ells poden utilitzar per sobreviure i prosperar.

Els carbohidrats són els culpables

D’una manera semblant, els carbohidrats són una part important de la nostra dieta, però no sempre són fàcils d’assimilar pel nostre cos. Per exemple, el midó és una molècula complexa formada per moltes unitats de glucosa, que s’ha de descompondre en fragments més petits per ser utilitzat pel nostre organisme. Afortunadament, el nostre cos i microbiota estan equipats amb enzims que poden trencar el midó en unitats de glucosa més petites, de manera que pugui ser assimilat eficientment. En altres paraules, això ens permet obtenir energia de les patates o de l’arròs, per exemple.

Però no tots els carbohidrats són iguals. També hi ha carbohidrats curts, com la rafinosa i la estaquiosa, que es troben en gran quantitat a les llegums i que nosaltres no sabem aprofitar. En canvi, els microorganismes de la nostra microbiota intestinal sí que en saben: per ells aquestes molècules són un autèntic banquet i els proporcionen una gran font d’aliment.

En aquesta figura podem veure que ni la rafinosa ni l’estaquiosa són molècules complexes. De fet, només es diferencien de la sucrosa —el sucre convencional— per portar una i dues molècules de glucosa extra, respectivament.

Què passa quan els bacteris mengen aquests sucres?

En el procés de descomposició de sucres, els bacteris intestinals produeixen gasos com metà, hidrogen o diòxid de carboni que són expulsats a l’interior de l’intestí. Algunes d’aquestes bombolles de gas poden arribar a la sang i ser eliminades a través de la respiració, mentre que la resta buscarà la seva sortida més propera i serà eliminada en forma de pet. Per tant, podríem dir que els pets no són estrictament nostres sinó dels bacteris fermentadors que habiten al nostre sistema digestiu.


Ja per acabar… 

La microbiota intestinal és una comunitat de microorganismes que viuen en simbiosi amb nosaltres i ens ajuden a digerir aliments que no podem processar per nosaltres mateixos. Entre aquests aliments es troben la rafinosa i l’estaquiosa, que són presents en llegums i altres verdures i, malgrat que són caramel·lets pels bacteris de l’intestí, ens poden provocar molèsties en forma de flatulències sonores. Llavors, podem dir que els pets —dins d’un marge raonable!— no són dolents, sinó que són tan sols un recordatori del pacte antiquíssim que existeix entre microorganismes i humans.

Per saber-ne més

Frontiers Raffinose Family Oligosaccharides: Friend or Foe for Human and Plant Health?

Journal of Functional FoodsEffects of stachyose on intestinal microbiota and immunity in mice infected with enterotoxigenic Escherichia coli

International Foundation for GastroIntestinal Disorders Foods likely to cause farts