Introducció

Cada setmana es duen a terme una gran varietat d’activitats d’educació ambiental arreu del territori. Aquest cop un en portem un tast amb algunes de les activitats que podeu fer aquest cap de setmana.

Recollida de microplàstics a la platja del Racó a Salou

En què consisteix?

Es tracta de recollir residus sòlids urbans, sobretot plàstics, de la sorra de la platja del Racó, a Salou. Aquesta activitat està organitzada per l’Associació de Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN)

Quan es pot realitzar l’experiència?

El dissabte dia 17 de setembre de 10 a 13 h. 

A qui va dirigit?

A tota mena de públics, sobretot familiars. Els menors d’edat hauran d’anar acompanyats d’un adult. Per més informació, podeu consultar el seu web o mitjançant el correu a info@assoc-cen.org

Aprèn a conèixer el fartet

En què consisteix? 

En aquesta activitat coneixeràs el Fartet (Aphanius iberus), un peix endèmic en greu perill d’extinció, el podràs reconèixer i com es fa un seguiment, des de la vivència. 

Quan es pot realitzar?

El dia 17 a les 9 o a les 11 i tindrà una durada d’una hora i mitja. 

A qui va dirigit? 

A tota mena de públic, amb coneixements de biologia o no, que tingui interès en aprendre sobre la conservació d’aquesta espècie. 

10a Jornada Fem Francolí

En què consisteix?

Es farà una sortida de descoberta per conèixer el riu francolí i la importància de la conservació dels rius i dels seus boscos de ribera. També es farà un manteniment de les plantades anteriors, que consisteix en la neteja dels escocells i del reg.  Per més informació podeu consultar el web o a través del correu administracio@associacioaurora.org. Aquesta activitat l’organitza l’Associació Aurora.

Quan es pot realitzar l’experiència?

El dia 17 de setembre, de 10 a 10:30 al marge dret del Francolí, a l’alçada del pont de Santa Tecla.

A qui va dirigit?

A tota mena de públics, des de més petits fins a més grans.

Recollida anual de residus i microplàstics a la platja de la Móra

En què consisteix?

Tracta de fer un seguiment de les diferents poblacions de ratpenats de Catalunya per conèixer-les i protegir-les. Hi ha diferents tipus de protocols segons la zona i la persona. Gràcies a aquest gran volum i dispersió territorial de les dades, es poden fer estudis complets que ens permetin avançat cap al coneixement i protecció dels nostres ecosistemes.  Aquesta activitat de la Sínia tracta de recollir residus sòlids urbans, sobretot plàstics, de la sorra de la platja de la Móra, Tarragona.  Es recomana portar un colador de forat petit.

Quan es pot realitzar l’experiència?

 El dissabte 17 a partir de les 10h a la Platja de la Mora, Tarragona.

A qui va dirigit?

A tota mena de públic.  Per més informació, podeu consultar el seu web  o mitjançant el correu a voluntariat@riugaia.cat

Fotografia els canvis d’estació i participa a Ritme Natura

En què consisteix?

Es tracta de fer fotografies dels arbres i penjar-les a l’APP per tal que es puguin validar les imatges preses per satèl·lit. Aquestes dades permetran veure els efectes del canvi climàtic en els boscos a través dels canvis en el seu cicle anual. Aquest voluntariat forma part del que coneixem com “ciència ciutadana” i està impulsat pel MeteoCat i pel CREAF. Si en voleu saber més, us deixem aquest  vídeo de l’Ovella Verda o a info@ritmenatura.cat.

Quan es pot realitzar l’experiència?

Es pot realitzar al llarg de tot l’any.

A qui va dirigit?

Al public en general, des d’escoles fins a particulars, passant per famílies i joves. Va adreçat a naturalistes i persones formades en les biociències, però també a persones interessades en la ciència que no tinguin coneixements previs, ja que no són necessaris per participar en el voluntariat.

Valoració de Ciència Oberta

 Arreu del nostre territori tenim una gran varietat d’associacions i entitats ambientals. Si esteu interessades en el tema, us animem a contactar-hi i seguir-les a les xarxes socials per estar al dia de les seves activitats.