En què consisteix?

Joves i Ciència és un programa educatiu destinat a estudiants de 4t d’ESO amb interès per la ciència i la tecnologia. L’experiència dura tres estius i permet als joves introduir-se en el món de la recerca a través de diferents projectes. El primer any, els estudiants realitzen una estada al MónNatura Pirineus. El segon any, tenen l’oportunitat de fer una estada en un centre de recerca local i finalment en el tercer any, desenvolupen un projecte de recerca en un centre internacional.

A qui va dirigit?

El programa Joves i Ciència està dirigit a estudiants de 4t d’ESO que cursin assignatures en l’àmbit científic o tecnològic i amb interès per la ciència. El procés de selecció inclou escriure una carta de motivació i una entrevista.

Qui l’organitza?

El programa Joves i Ciència està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i hi col·laboren diversos centres de recerca locals i internacionals. També organitzen altres programes com Bojos per la Ciència, el Campus Natura o el BIYSC.

Quan i on té lloc?

El programa dura tres anys i té lloc a l’estiu. La primera fase d’aquesta edició es desenvoluparà al MónNatura Pirineus del 28 juny al 10 juliol 2021. Els estudiants es poden inscriure fins el dia 28 de febrer.

Valoració d'en Pol Fernández Mató (Edició 2014)

El primer estiu vaig participar en un projecte de genètica i biodiversitat a Les Planes de Son. El segon any vaig anar al XLAB-International Science Camp a Alemanya i al tercer any vaig poder anar a Londres al fòrum LIYSF-London International Youth Science Forum. Participar a Joves i Ciència m’ha permès ficar-me de cap en el món de la ciència i aprendre moltíssimes tècniques i coneixements científics. A més, he pogut créixer personalment a partir de les estades internacionals on vaig poder conèixer altres cultures i maneres de fer relacionant-me amb persones molt diferents. Ho recomanaria a tots els joves que tinguin ganes i il·lusió de conèixer el món de la ciència des de dins.

Valoració de l'Anna Bernadas Call (Edició 2019)

L’experiència a Planes de Son va ser el primer campus de ciència que mai havia fet, i va ser espectacular: vaig aprendre molts coneixements teòrics sobre astronomia i alhora vaig tenir la possibilitat d’obtenir dades astrofísiques des de l’observatori i el telescopi de MónNatura. L’oportunitat de treballar amb investigadors d’alt nivell i estar envoltat d’estudiants apassionats per la ciència va ser la combinació ideal perquè fos un campus científic memorable! El segon any vaig anar a l’Institut de Ciències Fotòniques, a Castelldefels, integrada en un grup d’investigació sobre el grafè. Vaig tenir l’oportunitat de treballar en una màquina de buit les tècniques per obtenir grafè per exfoliació i vaig poder dissenyar i desenvolupar al laboratori microxips a partir d’una impressora 3D molt precisa amb l’objectiu d’estudiar les capacitats superconductores del grafè a temperatures properes al zero absolut. Va ser molt interessant i també vaig aprendre molt. En conclusió, la meva experiència a Joves i Ciència m’ha aportat molt coneixement no només sobre àmbits científics del meu interès, sinó que també sobre com és la ciència del dia a dia. Estic esperant impacient a veure quan es podrà fer la tercera estada!