En què consisteix?

Joves i Ciència és un programa educatiu destinat a estudiants de 4t d’ESO amb interès per la ciència i la tecnologia. L’experiència dura tres estius i permet als joves introduir-se en el món de la recerca a través de diferents projectes. El primer any, els estudiants realitzen una estada al MónNatura Pirineus. El segon any, tenen l’oportunitat de fer una estada en un centre de recerca local i finalment en el tercer any, desenvolupen un projecte de recerca en un centre internacional.

A qui va dirigit?

El programa Joves i Ciència està dirigit a estudiants de 4t d’ESO que cursin assignatures en l’àmbit científic o tecnològic i amb interès per la ciència. El procés de selecció inclou escriure una carta de motivació i una entrevista.

Qui l’organitza?

El programa Joves i Ciència està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i hi col·laboren diversos centres de recerca locals i internacionals. També organitzen altres programes com Bojos per la Ciència, el Campus Natura o el BIYSC.

Quan i on té lloc?

El programa dura tres anys i té lloc a l’estiu. La primera fase consisteix en estades científiques a MónNatura Pirineus, la segona consisteix en estades en centres de recerca i l’última son estades de recerca internacional. El programa varia cada any i el podeu trobar aquí.

Valoració d'en Pol Fernández Mató (Edició 2014)

El primer estiu vaig participar en un projecte de genètica i biodiversitat a Les Planes de Son. El segon any vaig anar al XLAB-International Science Camp a Alemanya i al tercer any vaig poder anar a Londres al fòrum LIYSF-London International Youth Science Forum. Participar a Joves i Ciència m’ha permès ficar-me de cap en el món de la ciència i aprendre moltíssimes tècniques i coneixements científics. A més, he pogut créixer personalment a partir de les estades internacionals on vaig poder conèixer altres cultures i maneres de fer relacionant-me amb persones molt diferents. Ho recomanaria a tots els joves que tinguin ganes i il·lusió de conèixer el món de la ciència des de dins.

Valoració de l'Anna Bernadas Call (Edició 2019)

L’experiència a Planes de Son va ser el primer campus de ciència que mai havia fet, i va ser espectacular: vaig aprendre molts coneixements teòrics sobre astronomia i alhora vaig tenir la possibilitat d’obtenir dades astrofísiques des de l’observatori i el telescopi de MónNatura. L’oportunitat de treballar amb investigadors d’alt nivell i estar envoltat d’estudiants apassionats per la ciència va ser la combinació ideal perquè fos un campus científic memorable! El segon any vaig anar a l’Institut de Ciències Fotòniques, a Castelldefels, integrada en un grup d’investigació sobre el grafè. Vaig tenir l’oportunitat de treballar en una màquina de buit les tècniques per obtenir grafè per exfoliació i vaig poder dissenyar i desenvolupar al laboratori microxips a partir d’una impressora 3D molt precisa amb l’objectiu d’estudiar les capacitats superconductores del grafè a temperatures properes al zero absolut. Va ser molt interessant i també vaig aprendre molt. En conclusió, la meva experiència a Joves i Ciència m’ha aportat molt coneixement no només sobre àmbits científics del meu interès, sinó que també sobre com és la ciència del dia a dia. Estic esperant impacient a veure quan es podrà fer la tercera estada!